1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Maliki'den Kürtlere: Haşimi'yi Teslim Edin
Malikiden Kürtlere: Haşimiyi Teslim Edin

Maliki'den Kürtlere: Haşimi'yi Teslim Edin

Irak’ta siyasî kriz derinleşirken, habercilerin karşısına çıkan Irak Başbakanı Maliki geri adım atmadı.

21 Aralık 2011 Çarşamba 14:40A+A-

Irak Başbakanı Nuri El Maliki özerk Kürt bölgesi yönetimini ülkenin Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi'yi ulusal makamlara teslim etmeye çağırdı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile Başkan yardımcılarından Tarık el Haşimi arasındaki siyasî kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Maliki, Tarık Haşimi’nin suçlu olduğunu ve Irak yasaları gereğince yargılanmasını istedi.

Bugün habercilerin karşısına geçen Maliki, sert bir ifadeyle, uzlaşmaya yanaşmadı, geri adım da atmadı. "Ülkemizin güvenliği hakkında da, yargı sistemi hakkında da müzakerelerde bulunmam. ABD ziyaretim başarılı geçti, bu ziyaretin ardından ulusal egemenlik oluşmuştur." diyen Maliki sözü daha sonra Tarık Haşimi meselesine getirdi.

Başbakan Maliki televizyondan naklen yayınlanan konuşmasında, meclisi boykot eden Sünni Irakiye grubuna mensup bakanları, boykotun devam etmesi durumunda kabineden atabileceği mesajını da verdi.

Başbakan, tüm siyasi gruplara krizi çözmek için diyalog çağrısında da bulundu. Şii siyasetçi Maliki, bunun gerçekleşmemesi durumunda ise Irak'ın yolunda çoğunluk hükümeti ile devam edeceğini söyledi.

Başbakan Maliki, Haşimi'nin önceki haftalarda parlamento önünde düzenlenen ve Maliki'yi hedeflediği öne sürülen bombalı suikast saldırısıyla ilgili olduğunu da savunuyor. Haşimi'nin kendisine karşı suçlamaları Arap Birliği'nin incelemesi yolundaki çağrısına da cevap veren Maliki, konunun bir suç fiiliyle ilgili olduğunu ve Arap Birliği'nin bu konuda bir yetkisi olmadığını söyledi.

Maliki ne Arap Birliği'nin ne de Birleşmiş Milletler'in Irak'taki bir suç fiiliyle ilgili vakaya müdahale etmesinin söz konusu olamayacağını da belirtti.

İşte Maliki'nin konuşmasından satırbaşları:

"Kimsenin içişlerimize karışmasına izin vermeyiz.

Hükümette siyasi, ekonomi ve güvenlik açısından başarılı çalışmalar yaptık, gelecek için iyimserim. Irak'ın güvenliğinin siyasileştirilmesini kabul edemeyiz...

Devletin siyaseti bakanlar kurulunun sorumluluğundadır

Tüm siyasi blokları müzakerelere, toplantıya çağırıyorum. Çok sorunlarımız var görüşelim

Sorunlarımızı anayasa ışığında çözmeliyiz

Önümüzdeki dönemde sorunlarımızı ciddeyetle uzlaşı içinde çözmeliyiz. Anayasayı reddetmek isyandır

Eğer Irakiye bloğuna mensup bakanlar boykota devam ederse, onların yerine yenisini atarım.

Haşimi'nin istediği gibi bir mahkemenin kurulması söz konusu olamaz, madem masum gelsin kendini savunsun, bu kadar basit!

Yargı siyasallaşmamalı, anayasamız mükemmel değil ama yine de onu esas almalıyız

Irak birdir. Federal bir ülkedir ve Kuzey'dekiler Haşimi'yi teslim etmek zorundadır..."

***

TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARILMIŞTI

Haşimi hakkında silahlı örgüt kurup suikastlar planlamak suçundan terörle mücadele yasası uyarınca Pazartesi günü tutuklama emri çıkarılmıştı. Tarık el-Haşimi ise suçlamaları uydurma olarak nitelemişti.

Ülkenin en üst düzey Sünni siyasetçisi olan Haşimi hakkındaki tutuklama emri Amerikan ordusunun Irak'tan ayrılmasından bir gün sonra çıkarılmıştı.

Haşimi şu anda Irak'ın kuzeyinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki bölgede bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum