1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Malezya’daki Seçimler Üzerine
Malezya’daki Seçimler Üzerine

Malezya’daki Seçimler Üzerine

Ahmet Varol, Yeni Akit’teki yazısında Malezya’da Mahathir Muhammed’in galibiyetiyle sonuçlanan seçimleri değerlendirmiş.

11 Mayıs 2018 Cuma 15:06A+A-

Ahmet Varol’un Yeni Akit’teki köşesinde yayınlanan konuyla alakalı bugünkü (11 Mayıs 2018) yazısı şöyle:

Malezya’da Mahathir’in Zaferi

Malezya’da gerçekleştirilen son seçimlerde, başbakan adayı 92 yaşındaki Mahathir Muhammed olan Halkın Umudu İttifakı, Malezya’nın bağımsızlığını elde ettiği 1957’den bu yana yani 60 yıldan fazla zamandır iktidarda olan ve başını kısa adı UMNO olan Birleşik Malay Milli Organizasyonu’nun çektiği Ulusal Cephe İttifakı’na karşı zafer kazandı. Resmi olmayan bilgilere göre Mahathir Muhammed’i başbakan adayı olarak gösteren Halkın Umudu İttifakı parlamentodaki 222 sandalyeden 115 sandalyeyi kazanarak mutlak çoğunluğu ve böylece yeni hükümeti kurmaya yetecek sayıyı elde etti.

Bu sonuç kamuoyuna Mahathir Muhammed’in 60 yıldan beri ülkede iktidarı elinde bulunduran koalisyonun iktidarını devirmesi olarak yansıtıldı. Bu ilginç bir tespit. Çünkü söz konusu altmış yıllık sürenin üçte birinden fazlasında iktidarın başını yine Mahathir Muhammed çekiyordu. Çünkü 1981’le 2003 arasında Ulusal Cephe’nin başını çeken UMNO’nun liderliğini dolayısıyla bu cephenin kurduğu hükümetlerde başbakanlık görevini Mahathir Muhammed yürüttü. Sonra iktidarı kaybederek değil kendini emekli ederek siyaset sahnesinden çekildi. Dolayısıyla Mahathir Muhammed’in altmış yıllık iktidarı devirdiğini söylersek onun kendi geçmişindeki iktidarını da devirdiğini söylemiş oluruz.

Bu seçimde parti olarak UMNO, ittifak olarak onun başını çektiği ve ülkede altmış yıldan beri iktidarda olan Ulusal Cephe, şahıs olarak da UMNO’nun lideri ve ülkenin seçimden önceki başbakanı Necib Abdurrezzak kaybetmiş; parti olarak Halkın Umudu İttifakı içindeki partilerin tümü, ittifak olarak Halkın Umudu, şahıs olarak da Mahathir Muhammed kazanmıştır. Halkın Umudu İttifakı, Mahathir Muhammed’in karizmasından yararlanmış, onun bu ittifakın başbakan adayı olarak gösterilmesiyle birlikte daha önce UMNO’ya ve onun başını çektiği Ulusal Cephe içindeki partilere verilen oyların önemli bir kısmı Halkın Umudu İttifakı içinde yer alan partilere kaymıştır. Zaten bu ittifakın, yaşlılığına rağmen Mahathir Muhammed’i öne çıkarmasının amacı da onun karizmasından yararlanarak Ulusal Cephe iktidarına son vermekti.

Bunda Malezya halkının Mahathir Muhammed’in ülkenin başbakanlığını yürüttüğü dönemde gerçekleştirilen bazı önemli başarılardan dolayı ona olan sevgisinin yanı sıra hükümetle ve başbakan Necib Abdurrezzak’la ilgili yolsuzluk söylentilerinin de önemli rolü olmuştur. Her ne kadar Malezya yargısı Başbakan Necib’i suçlamalardan tebri etmiş olsa da halk hâlâ yolsuzluklar konusunda şüphelidir.

Malezya’nın bağımsızlığından beri iktidarı elinde bulunduran cephenin başını çeken UMNO ülkenin bağımsız olmasından önce kurulmuştu. Bağımsızlık mücadelesinde önemli rolü olduğundan da ülkede bağımsızlık sonrasında gerçekleştirilen ilk seçimleri kazanarak iktidarı elde etti. Kuruluşunda dinin önemini vurguluyor ancak Batı tipi bir laikliği benimsiyordu. Zaman içerisinde bazı İslâmcı aydınların partiye girmesiyle birlikte UMNO biraz daha İslâmi kimlik kazanmaya ve ülkede gerçekleştirilmesi istenen İslâmizasyon faaliyetlerine olumlu bakmaya başladı. Böyle bir yaklaşım içine girmesinde Mahathir Muhammed’in iktidarı döneminde özellikle 1990’lı yıllarda UMNO’nun ikinci adamı olan ve Malezya İslâmî Gençlik Hareketi (ABIM)’in liderliğini yapmış olan Enver İbrahim’in önemli rolü olmuştu. Ancak Mahathir Muhammed daha sonra onunla ihtilafa düştü ve bu ihtilaftan sonra Enver İbrahim kesin olarak reddettiği “eşcinsellik” suçlamasıyla hapse atıldı. Son seçimlerde ise bu ikisinin yeniden ittifak içine girdikleri görüldü.

UMNO’da İslâmî duyarlılık Mahathir Muhammed’den sonra partinin başına geçen Abdullah Ahmed Bedevi ve Necib Abdurrezzak döneminde zayıflamıştır.

 

HABERE YORUM KAT