1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALEZYA

  4. Malezya'da Enver İbrahim Gerginliği
Malezyada Enver İbrahim Gerginliği

Malezya'da Enver İbrahim Gerginliği

Malezya Parlamentosu, muhalefet lideri Enver İbrahim'in altı ay boyunca hak mahrumiyeti kararını aldığını açıklayınca siyasetin tansiyounu yükseldi.

17 Aralık 2010 Cuma 11:22A+A-

Malezya'da muhalefetin tek ismi Enver İbrahim ile hükümet arasındaki gerilim dinmek bilmiyor. Malezya parlamentosu'nun sabah yapılan oturumunda Parlamento başkanınca İbrahim'in milletvekilliğini altı ay boyunca askıya alan hak mahrumiyetinin açıklanması büyük tartışmalara ve karşılıklı söz düellosuna dönüştü. Oturumun ardından, Enver İbrahim yaptığı basın toplantısında kendisine eşlik eden milletvekillerinin açtığı "Malezya Parlamentosu'nun Kara Günü" yazılı pankartlar dikkat çekti. Enver yaptığı açıklamada kararın kabul edilemez olduğunu ve yasal prosedürün işletilmediğini  ileri sürdü.

Uzmanlar seçim arefesinde olan Malezya'da parlamentodaki muhalefetin önemli ismi Enver İbrahim'i hedef alan ihraç ülkede siyasi arenada giderek artan harareti ortaya koyduğunu söyledi.

Öte yandan, oturumda üç milletvekili hakkında daha altı aylık hak mahrumiyeti kararı açıklandı. Hak ve İmtiyazlar Komitesi'nin hazırladığı önerge ile PKR gölge başkanı Enver İbrahim hükümetin ortaya koyduğu yeni ekonomi politikasına verilen 1Malaysia isminin bir İsrail oluşumu olan APCO Worldwide adlı uluslararası danışmanlık  firmasının tavsiyeleri doğrultusunda alındığı ve bu yeni politikaya "One Israel" kampanyası olduğu yolundaki eleştirileri neden oldu. 

Erken genel seçimlerin konuşulduğu bu günlerde Malezya parlamentosunda bu sabah muhalefet partisi PKR'ın gölge başkanı Enver İbrahim ve iki milletvekiline altı ay boyunca hak mahrumiyeti getirilmesi parlamentoda büyük tepkilere yol açtı. Özellikle muhalefeti teşkil eden PKR, DAP ve PAS'lı üyelerin kararın okunması sırasında büyük tepki gösterdi.

Uzmanlar Malezya parlamentosunda iktidar ile muhalefeti bir kez daha karşı karşıya getiren meselenin İsrail'le doğrudan ilintili olduğunu belirttiler. UMNO öncülüğündeki Malezya hükümetinin devlet politası olarak uyguladığı 1Malaysia programının isim babası APCO Worldwide adlı bir İsrail danışmanlık şirketi. Enver İbrahim, 1 Malaysia konsepti, 1999 yılında İsrail'de seçim kampanyasından çok-ırklı toplumda birliğe çağrışım yapan propagandanın benzeri olduğunu ileri sürmüş ve hükümetin yeni politikasını One Israel olarak eleştirmişti. Hükümet çevreleri ise İbrahim'in çoğunluğunu Müslüman üyelerin oluşturuğu hükümetin başlattığı bu politikayı İsrail'le ilişkilendirmekle suçlamıştı.

Liderlerin birbirlerini İsrail'in adamı olmakla suçladığı tartışmalarda son nokta bugün parlamentoda yaşanan ihraçla sonuçlandı. Ancak mücadelenin burada bitmeyeceği kesin.

Enver İbrahim'in basına açıkladığı APCO-UMNO ilişkisini ortaya koyan belgeler tam anlamıyla Malezya'nın Wikileaks'i olarak gündemde. İbrahim'in internet sitesinde söz konusu belgeler yayınlanıyor.

Olaylı oturumun ardından, Enver liderliğindeki PAS ve DAP milletvekilleri parlamento binasında gövde gösterisini andıran çıkışları sonunda basın toplantısı yaptılar. Basının büyük ilgi gösterdiği konuşmalarda Enver İbrahim, uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve sürecin yanlış işletildiğini belirterek kararı eleştirdi.

Üç milletvekilinin altı aylık hak mahrumiyeti almaları parlamentoda dengeleri değiştirdi. Böylece, 2008'den bu yana 222 üyeli parlamentoda üçte birlik çoğunluğu oluşturan muhalefet bu sayının altına düşmüş oldu. Parlamento'da üye sayısındaki bu değişiklik, 2011 yılı Bahar'ında yapılacağı tahmin edilen erken genel seçimler için hükümet gerekli değişikleri yapabileceği anlamına geliyor.

(Ali Osman Mertcan-Dünya Bülteni / Malezya)

HABERE YORUM KAT