1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Mahmud Abbas Hükümeti, İsrail ile Tüm İlişkilerini Askıya Aldı
Mahmud Abbas Hükümeti, İsrail ile Tüm İlişkilerini Askıya Aldı

Mahmud Abbas Hükümeti, İsrail ile Tüm İlişkilerini Askıya Aldı

​​​​​​​Mahmud Abbas, "Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler kalkana kadar İsrail'le tüm ilişkileri askıya aldıklarını" açıkladı.

22 Temmuz 2017 Cumartesi 01:04A+A-

Filistin televizyonunun yayınladığı konuşmasında Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'nın kapılarına dedektör yerleştirmesini kabul etmediklerini belirterek, "Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler kalkana kadar İsrail ile tüm ilişkileri askıya aldık." dedi.

Abbas, "Hayali güvenlik kılıfına sokulmuş siyasi uygulamalar olduğu için dedektörleri reddediyoruz. Bu uygulama, Mescid-i Aksa'yı ele geçirmeyi ve barış süreci ile kazanımlarından kaçmayı hedefliyor." diye konuştu.

Hamas'a "safları birleştirme" çağrısı

Konuşmasında Hamas'a da birlik mesajı veren Abbas, "Mescid-i Aksa yönünde safları birleştirme" çağrısı yaptı.

Abbası, ulusal uzlaşı hükümetinin Gazze'deki görevini yerine getirebilmesi ve milli seçimlere gidilmesi için Hamas'tan Gazze'deki İdari Komiteyi feshetmesini istedi.

Filistin yönetiminin üst düzey yöneticileriyle yaptığı toplantının ardından konuşan Abbas, Kudüs'e destek olmaya devam edeceklerini ve bu anlamda kent için 25 milyon dolar tahsis edeceklerini vurguladı.

Birleşmiş Milletlere (BM) de çağrıda bulunan Abbas, Filistin halkı için uluslararası koruma talep etti.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor.

Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil, Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor. İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfı'na danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabul edilmesi halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsis edilmesinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

AA

HABERE YORUM KAT