1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mahçupyan: Alevilerden Hükümete Oy Gelme İhtimali Az!
Mahçupyan: Alevilerden Hükümete Oy Gelme İhtimali Az!

Mahçupyan: Alevilerden Hükümete Oy Gelme İhtimali Az!

Başbakan Başdanışmanı Mahçupyan, hükümetin Alevi açılımı üzerinde 2015 genel seçiminin ağırlığı olduğunu söyledi, “Ya oy kaybı endişesi adım atmayı zorlaştırıyor” dedi.

26 Kasım 2014 Çarşamba 00:38A+A-

CNN TÜRK’e konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, hükümetin yeniden hazırlıklarına başladığı Alevi açılımıyla ilgili sorulara da cevap verdi. Mahçupyan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda bir yapılanma, din dersinin seçmeli olması, cemevlerinin ibadethane sayılması gibi adımların doğru olacağını söyledi. Ancak hükümetin 2015’te yapılacak genel seçimlerle ilgili de bir hesap yapması gerektiğini savundu. “Yaklaşan seçimlerin ağırlığı var” diyen Mahçupyan’a göre, hükümet bu adımları atsa dahi Alevilerden oy gelme ihtimali çok az. 

"Alevilerin bir bölümü kendini daha yakın hissedebilir ama ‘Ya kayıp olursa?’ sorusu o kadar kritik ki size adım atmayı zorlaştırıyor.”

'O iş bitti'

Bir dönem Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın Zaman gazetesinde de yazılar yazan Etyen Mahçupyan, Hükümet-Cemaat arasındaki kavganın hâlâ bitmediğini söyledi. “Helalleşme ihtimalleri var mı?” sorusuna ise, “Mümkün değil, o iş bitti” diye yanıt verdi. Mahçupyan’a göre, 17 ve 25 Aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonları arasında böyle bir ihtimal vardı ama o zaman da 25 Aralık operasyonunun olmaması gerekiyordu.

Mahçupyan, 17-25 Aralık operasyonlarının AK Parti’yi özellikle de o dönem başbakan olan Tayyip Erdoğan’ı siyasetten uzaklaştırma hamlesi olduğunu söyledi.

'AK Parti hazımsızlığı yaşanıyor'

AK Parti seçmeninin yolsuzluklara bulaşmış insanların olduğunu düşündüğünü de belirten Mahçupyan, "Ama insanlar darbe tehlikesine karşı bir süre daha yolsuzluklara göz yumdu. İki kefe vardı ve tercih yapıldı. AK Parti tabanı Tayyip Erdoğan’ın ve ailesinin bu işlerin içinde şahsi menfaat umarak yer aldığını düşünmüyor" dedi.

Mahçupyan şöyle dedi:

“AK Parti dışından bir AK Parti hazımsızlığı yaşanıyor. Bu olay bitene kadar Tayyip Erdoğan’a tüm varlıklarıyla destek verecekler ama bu her şeyi kabullendikleri anlamına da gelmiyor. AK Parti değişmek zorunda, hâlâ böyle kalırsa İslami kesimi bile yönetemez. Değişmek durumunda kalacak.”

Mahçupyan’a göre, yolsuzluk iddialarının hiçbirisi tümüyle yalan değildi ama hepsi kullanıldı ve kullanılmaları da AK Parti tabanında çok daha önemli hale geldi. Mahçupyan, "Türk toplumu açısından suçlar daha avam kaldı. Failin sorumluluğu var. Cemaat’in bunu kendine sorması lazım" dedi.

Kaynak: CNN TÜRK

HABERE YORUM KAT