1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Macaristan: Mültecileri Kabûl Etmeyeceğiz
Macaristan: Mültecileri Kabûl Etmeyeceğiz

Macaristan: Mültecileri Kabûl Etmeyeceğiz

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Macaristan'a geri yollamak istediği mültecileri kabûl etmeyeceklerini açıkladı.

27 Mayıs 2016 Cuma 09:08A+A-

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, düzenlediği haftalık basın toplantısında, “mülteci krizi” ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mültecilerin Yunanistan üzerinden Macaristan'a geldiklerini, bu yüzden oraya geri yollanmaları gerektiğini savunan Lazar, “Büyük çoğunluğu Almanya olmak üzere değişik Avrupa Birliği üye ülkesinden Macaristan'a yaklaşık 52 bin mülteci geri yollanmak isteniyor. Macaristan ise tüm ortaklarına, bu mültecilerin Yunanistan'dan geldiğini söylüyor. Bunların orada kayıt altına alınmaması Macaristan'a geri yollanmaları gerektiği anlamına gelmez.” şeklinde konuştu.

Bakan Lazar, AB'nin Türkiye ile anlaşarak onu güvenli ülke olarak tanıyıp, Yunanistan'ı ise bu kategoriye almamasının kabûl edilemez olduğunu söyledi.

Macaristan'ın bu yıl 300'den fazla mülteciyi “siyasî mülteci” olarak kabûl ettiğini, son zamanlarda Macaristan sınırına gelen mültecilerin sâdece yüzde 10'unun kendisinin Suriyeli olduğunu belirttiğini söyledi.

Referandum

Macaristan hükûmetinin, AB'nin mültecilerin üye ülkeler arasında dağıtımında uygulamak istediği zorunlu kotayı referanduma götürme kararını da değerlendiren Lazar, “Eylülde düzenlenmesi planlanan halk oylaması, son 25 yılda alınan en önemli karar olacak.” ifadelerini kullandı.

Sonbaharda düzenlenmesi beklenen referandumda halka “AB'nin, Macar Parlamentosu'nun onayı olmadan Macaristan vatandaşı olmayan kişilerin Macaristan'a yerleştirilmesine karar vermesini istiyor musunuz?” sorusu sorulacak.

Sâdece Bin 290 Mülteciyi Kabûl Etmesi Gerekiyor!

AB'nin 160 bin mülteciyi üye ülkeler arasında belirli kotalarla dağıtma planında, sâdece bin 290 mülteci kabûl etmesi gereken Macaristan'da hükûmet 24 Şubat'ta referandum kararı almıştı.

AA

HABERE YORUM KAT