1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnanlı Bakandan Suriye'de Güvenli Bölge Çağrısı
Lübnanlı Bakandan Suriye'de Güvenli Bölge Çağrısı

Lübnanlı Bakandan Suriye'de Güvenli Bölge Çağrısı

Çalışma Bakanı Azzi, Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesi için Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulmasını içeren bir plan açıkladı.

20 Eylül 2016 Salı 12:54A+A-

Lübnan Çalışma Bakanı Seccan Azzi, Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesi için Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulmasını içeren bir plan açıkladı.

Azzi, başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, Suriye içerisinde askeri çatışmalardan uzak oluşturulacak güvenli bölgelere mültecilerin yerleştirilmesini öngören bir plan açıkladı.

Toplantıda Azzi, hem hava hem de karadan gelebilecek tehditlere karşı Suriye içerisinde oluşturulacak güvenli bölgelere Suriyelilerin yerleştirilmesi projesine 2017 yılının ilk 6 ayı içinde başlanabileceğini belirtti.

Bakan Azzi, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmeleri için sunduğu planının önümüzdeki Ocak ayında başlayıp 2 yıl içerisinde tamamlanmasını umduğunu belirterek, planın başarıya ulaşması için Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap devletlerinin de destek vermesi çağrısında bulundu.

Azzi, Suriyelileri "göçmenler", "tarafsız olduğu düşünülenler", "Suriye rejimini destekleyenler" ve "muhalifleri destekleyenler" şeklinde dört farklı kategori şeklinde ele aldığını, "göçmenlerin" yaklaşık 250 bin civarında olduğunu, plana göre bunların Lübnan'dan ayrılması amaçlanan ilk kitle olduğunu söyledi. Lübnan'da yaşayan Suriyeli mültecilerden 500 bininin çok kötü şartlar altında yaşadığı ve Suriye'de oluşturulacak güvenli bölgelere gideceklere para yardımı yapılacağı ve geri dönüşlerin teşvik edileceği belirtildi.

Sınır bölgelerinin güvenliğinin sağlanmasının ardından ülkede yaşayan Suriyelilerin güvenli bölgelere yerleştirilmesinin de hedeflendiğini açıklayan Azzi, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin sorumlu davranarak Suriyelilerin dönmesi için gereken korumayı ve güvenli geçişi sağlamaları gerektiğini söyledi.

Azzi, planın BM ve Lübnan hükümeti ortaklığındaki bir komite tarafından yönetilebileceğini belirterek BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM Mülteci Ajansı'nın ise mültecilerin ülkelerine dönmeleri için gereken masraflardan sorumlu olacağını ifade etti.

Planın faaliyete geçirilmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarını da çalışmaya çağıran Azzi, "Plan kusursuz olmayabilir. Ancak mültecilerin dönmesi için ilk gerçek adım. Planla ilgili eleştirisi olanlar bunları dile getirmeli." diye konuştu.

Azzi, mülteciler zirvesine katılmak üzere New York'a giden Başbakan Temmam Selam, Dışişleri Bakanı Cibran Basil ve hükümet içinde planın henüz değerlendirilmediğini de sözlerine ekledi.

Lübnan'da BM rakamlarına göre 1.2 milyon civarında Suriyeli mülteci yaşıyor. Lübnan makamları bu rakamın 1 buçuk milyon civarında olduğunu söylüyor. Nüfusuna oranla en fazla Suriyeli mülteci ağırlayan Lübnan'da, 2011 yılından bugüne 100 bin yeni Suriyeli bebeğin dünyaya geldiği Lübnanlı yetkililer tarafından ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT