1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mişel Avn Oldu!
Lübnan’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mişel Avn Oldu!

Lübnan’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mişel Avn Oldu!

General Mişel Avn, Lübnan Meclisi’nde düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alarak Lübnan’ın 13. cumhurbaşkanı oldu.

31 Ekim 2016 Pazartesi 16:08A+A-

AA’da yer alan habere göre, General Mişel Avn, 128 sandalyeli mecliste düzenlenen oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alarak Lübnan’ın 13. Cumhurbaşkanı seçildi.

Başkent Beyrut’taki Lübnan Meclisi’nde 13. cumhurbaşkanını seçmek için düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda Özgür Yurtsever Hareketi’nden General Mişel Avn, 83 vekilin oyunu alarak iki buçuk yıldır boş olan cumhurbaşkanlığı koltuğuna seçildi.

Lübnan’ın en yaşlı cumhurbaşkanı unvanını taşıyacak Avn (81), 6 yıl boyunca bu görevi yürütecek.

Gerçekleştirilen 46. oturum için sabah saatlerinden itibaren meclise gelmeye başlayan milletvekilleri arasında Başbakan Temmam Selam, kabine üyeleri, eski başbakan Saad Hariri, Dürzi lider Velid Canbolat, Hizbullah grubu, cumhurbaşkanı adayı Marada lideri Süleyman Franci ve Ketaib Partisi lideri Sami Cemayel de yer aldı.

Meclis Başkanı Nebih Berri’nin yoklama almasının ardından 127 milletvekilinin hazır bulunduğu mecliste oylamaya geçildi. Oylamada hiçbir aday gerekli olan 86 vekilin oyunu alamayınca ikinci tura geçildi.

İlk turda düzenlenen oylama için dağıtılan oy pusulalarının bazılarında “Sedir Devrimi Lübnan’ın hizmetinde.” yazılı geçersiz oylar çıkarken Lübnanlı manken ve şarkıcı Meryem Klink için de bir oy çıktı.

İkinci tur oylamada toplam oy sayısının meclisteki milletvekillerinin sayısından fazla çıkması nedeniyle ikinci kez oylamaya geçildi. Son düzenlenen oylamada General Avn oturuma katılan 127 milletvekilinden 83’ünün oyunu alarak Lübnan’ın 13'üncü Cumhurbaşkanı seçildi.

Oylamada 36 oy boş çıkarken 8 oy geçersiz sayıldı.

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes’in yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Rusya, İran gibi çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve diplomatik temsilcileri de mecliste cumhurbaşkanlığı seçimleri için düzenlenen oturumu izledi.

Meclis Başkanı Berri, Avn’ın seçilmesinin ardından meclise hitap ederek teşekkürlerini sundu. Berri’nin konuşmasından sonra cumhurbaşkanı seçilen General Mişel Avn teşekkür konuşması yaptı.

(Tıklayın: “Lübnan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Avn’ın Çelişkili Vaatleri”)

HABERE YORUM KAT