1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan’daki Suriyeli Mültecilerin Beşinci Kışı
Lübnan’daki Suriyeli Mültecilerin Beşinci Kışı

Lübnan’daki Suriyeli Mültecilerin Beşinci Kışı

Suriyeli mültecilerin büyük kısmının yaşadığı Beka Vadisi'ni etkisi altına alan soğuk hava, 5'inci kışını da en temel ihtiyaçlardan yoksun şekilde geçirmeye hazırlanan Suriyelileri endişeye sevk ediyor.

11 Kasım 2016 Cuma 09:23A+A-

Ülkelerindeki Esed zulmü nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, sığındıkları Lübnan'da "yakacak ve giyecek sıkıntısı" altında 5'inci kışını geçirmeye hazırlanıyor.

Başkent Beyrut'un doğusundaki Beka Vadisi'ndeki kamplarda yaşayan Suriyeliler, kış mevsimiyle birlikte soğuyan havalar nedeniyle zaten zor olan yaşam şartlarının daha da ağırlaştığını belirtiyor.

Beka Vadisi'nde bulunan Kab İlyas Kampı'nda çocuklar çamur ve çakıllı yollarda oyunlarına devam ederken, büyüklerin kış hazırlığı yaptığı görülüyor. Kamp sakinlerinden bir kısmı dün yağan yağmur nedeniyle çadırların üstünde oluşan su birikintilerini temizlemeye çalışırken bir kısmı da önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek daha şiddetli yağışlara karşı kısıtlı imkanlarla önlem almanın yolunu arıyor.

AA muhabirine konuşan Suriyeliler, sığınmacı olmanın ağır yükünü ve kış mevsimiyle birlikte kendilerini bekleyen sıkıntıları anlattı.

Yaklaşık 5 yıldır zorlu kamp koşullarında yaşamını sürdüren 62 yaşındaki Muhammed Abdulbari isimli Suriyeli, Lübnan'da kış mevsiminin soğuk ve rüzgarlı olduğunu, kendileri için çok zor geçtiğini söyledi. Abdulbari, "Karşıdaki dağ ile aramızda yaklaşık 500 metre mesafe var. Bu yüzden rüzgar burada çok sert esiyor. Çadırımız soğuğa karşı dayanıklı değil, rüzgar çadırı uçuruyor. Yağmur yağınca da çadırımızı su basıyor. Rabbim yardımcımız olsun." dedi.

Kışın ısınmak için sobalarda kullanılmak üzere mazota ihtiyaç duyduklarını belirten Abdulbari, "Henüz mazot yardımı yapılmadı. Önümüzdeki ayların ne getireceği konusunda çok endişeliyiz. Çünkü geçen sene sert bir kış yaşadık ve buna karşı yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu." diye konuştu.

"HAVALAR İYİCE SOĞUYUP YAZ BAŞLADIĞINDA NE YAPACAĞIZ?"

Suriyeli Üm Ali el-Macin (50) de kamptaki şartların kışa uygun olmadığını ifade etti. Mevcut çadırların şiddetli yağışlarda kendisini bile korumaktan aciz olduğunu dile getiren Macin, geçen yıl yaşadıkları zorlukları anlattı. Suriyeli sığınmacı şunları söyledi:

"Geçen kış neredeyse her günümüz çadırın içine giren suyu boşaltmakla geçti. Ve biz her seferinde yeni bir yağmurda suyun tekrar dolacağını bilerek çadırlarımızı temizledik. Çünkü çadırlarımızı tekrar tekrar temizlemekten başka çaremiz yoktu. Sadece bizim değil komşularımızın hali de böyle. Mesela geçen yıl bir komşumuz ve ailesi yağmur yağıp çadırını su basınca, uzunca bir süre yardım alamadı ve bu yüzden çadırdaki yaşlılar hastalandı. Şimdi havalar iyice soğuyup ayaz başladığında ne yapacağız? Ya da yağmur 10 gün hiç durmadan yağsa yapabileceğimiz ne var? Hala aynı çadır ve aynı sıkıntılar."

"KEŞKE TÜM BU FELAKETLERİ GERİDE BIRAKIP EVİMİZE DÖNEBİLSEK"

Yağmurun dinmesinden sonra çadırını kış için hazırlamaya devam eden 5 çocuk babası Ramih Rekan (53) da tek dileğinin Suriye'ye dönmek olduğunu söyledi.

Rekan, "Lübnan’da düzgün bir hayatımız yok. Suriye'den ayrılırken sıkıntılı bir hayatın bizi beklediğini biliyorduk ancak gerçek, beklentilerimizin çok üstünde oldu. Kışın soğuklar yazın ise sıcaklar bizleri çok zorluyor. Keşke gece gündüz boğuştuğumuz tüm bu felaketleri geride bırakıp ülkemize, evimize dönebilsek." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT