1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru
Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Lübnan'da iki buçuk yıldır seçilemeyen cumhurbaşkanının seçimi için mecliste yapılacak oturumdan önce başkent genelinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

31 Ekim 2016 Pazartesi 14:00A+A-

Başkent Beyrut'taki Başbakanlık Sarayı, meclis binası ve çeşitli bakanlıkların bulunduğu bölgeye araç trafiğine izin verilmezken, yayaların girişine de güvenlik noktalarındaki sıkı denetimden geçirilerek müsaade ediliyor.

Cumhurbaşkanı adaylarından General Mişel Avn'ın eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri ile Dürzi lider İlerlemeci ve Sosyalist Partisi'nin Genel Başkanı Velid Canbolat'tan aldığı destekten sonra toplantı yeter sayısının 86'ya ulaşacağı belirtiliyor. Avn'ın ayrıca cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan 65 oy sınırını gruplardan büyük bir fire verilmediği takdirde aştığı ifade ediliyor.

Avn'ın seçileceğine kesin gözüyle bakan taraftarları, Hristiyanların yoğun yaşadığı bölgelerde halihazırda kurdukları çadırlarda kutlamalara başlarken, Avn destekçilerinin ayrıca mecliste düzenlenecek oturumun ardından başkentteki Şehitler Meydanı'nda kutlama için bir araya gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı oturumu

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bugün düzenlenecek 46'ıncı oturumda ise süreç 128 sandalyeli mecliste 86 milletvekilinin hazır bulunmasını gerektiren toplantı yeter sayısının sağlanmasıyla başlayacak. Avn'a rakiplerinden gelen destek ve Hizbullah ile Avn'ın partisi Özgür Yurtsever Hareketi'nin (ÖYH), iki buçuk yıldır sürdürdüğü meclis boykotunu sona erdirmesinin ardından mecliste toplantı yeter sayısına ulaşılması bekleniyor.

Kritik olarak değerlendirilen bugünkü oturum için yeterli sayının sağlanması halinde, Meclis Başkanı Nebih Berri gizli oylamanın başladığını ilan edecek. Adaylardan birisi milletvekillerinin üçte ikisi olan 86 oyu almayı başaramazsa, ikinci tur oylama başlayacak. İkinci turda toplantı yeter sayısı sağlandığı takdirde ise salt çoğunluk olan 65 milletvekilinin oyunu almayı başaran aday cumhurbaşkanı seçilecek.

Eğer tüm bu süreçler planlandığı şekilde devam ederse, Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan'ın 13. cumhurbaşkanını ilan edecek ve yeni cumhurbaşkanını tebrik eden bir konuşma yapacak. Seçilen cumhurbaşkanı, anayasada yer alan cumhurbaşkanlığı yemininin ardından bir konuşma yapacak ve ardından milletvekillerinin tebriklerini kabul edecek.

Yeni cumhurbaşkanının ilk görevi ne olacak?

Cumhurbaşkanının seçilmesi halinde ise ilk görevi hükümetin istifasını kabul ederek, belirleyeceği yeni başbakana hükümeti kurma görevini vermek olacak. Bu süreçte Meclis Başkanı, cumhurbaşkanını makamında ziyaret ederek, yeni hükümeti kuracak kişiye ilişkin istişarelerde bulunacak. İkili, meclisteki grupların içinde öne çıkan bir ismi yeni hükümeti kurmak üzere başbakan adayı olarak belirleyecek. Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen kişi, meclisteki gruplarla görüşmeler yaparak yeni hükümeti kurma çalışmalarına başlayacak. 

AA

HABERE YORUM KAT