1. HABERLER

  2. HABER

  3. Lübnan ve Nusra Arasında Esir Takası
Lübnan ve Nusra Arasında Esir Takası

Lübnan ve Nusra Arasında Esir Takası

Lübnan ve Nusra Cephesi arasında varılan anlaşma sonrası örgüt, yaklaşık 1 buçuk yıl önce esir aldığı 16 Lübnan askerini teslim etmeye hazırlanıyor. Lübnan hükûmeti de 13 tutukluyu Nusra Cephesi'ne teslim edecek.

01 Aralık 2015 Salı 12:16A+A-

İade edilmeye hazırlanan 16 asker karşılığında Lübnan'ın teslim edeceği 13 tutuklu arasında 5 de kadın tutuklu bulunuyor. Hapisten çıkarılacak kadınlardan biri de IŞİD’in lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin eski eşi ve bir kızının annesi olduğu iddia edilen Seca Düleymi. Tutuklu kadınların beraberinde, biri bebek en az 3 çocuk da var.

Varılan anlaşmayla ayrıca, askerlerin kaçırıldığı yer olan Arsal'da, çatışmalarda yaralanan silahlı kişiler, kasabadaki hastanede tedavi olabilecek.

Al Jazeera muhabiri Mazen İbrahim, arabalarda teslim edilmeyi bekleyen 16 askerle konuştu. Askerler durumlarının iyi olduğunu ve Nusra Cephesi’nin onlara çok iyi davrandığını ifade etti.

Beyrut'un Riyad Sulh Meydanı'nda özgürlüğüne kavuşmak üzere olan çocuklarını bekleyen askerlerin aileleri de, Al Jazeera ekranında çocuklarını izledi. Mutluluğunu ve memnuniyetini ifade eden aileler halay çekerken görüntülendi.

Takas, Lübnan’ın Kızılhaç örgütünün denetiminde gerçekleşecek.

IŞİD'in elinde bulunan Lübnanlı askerler bu anlaşmaya dâhil edilmemişti. Ancak onların aileleri de, meydanda çocuklarını bekleyenlere destek amaçlı olarak orada hazır bulundu.

Ağustos ayında Lübnan ordusu ile Suriyeli silahlı grupların arasında Arsal sınır bölgesinde çatışmalar yaşanmıştı. Beş gün devam eden çatışmalarda 20 asker, 16 sivilin yanı sıra onlarca silahlı kişi hayatını kaybetmişti. Çatışmalar sona erdiğinde silahlı gruplar, 27 askeri rehin alarak Suriye topraklarına çekilmişti. Esir Lübnanlı askerlerin bir kısmı Nusra Cephesi'nin eline düşerken diğer kısmı IŞİD tarafından esir alınmıştı.

Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT