1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libyalı Mahkuma Karşı Büyükelçi
Libyalı Mahkuma Karşı Büyükelçi

Libyalı Mahkuma Karşı Büyükelçi

Libya Dışişleri Bakanı, salı günü Trablus'ta kaçırılan Ürdün büyükelçisinin bırakılması için şiddet kullanmayacaklarını açıkladı. Büyükelçiyi kaçıranlar dokuz yıldır Ürdün'de tutuklu Libyalı mahkumun serbest bırakılmasını istiyor.

16 Nisan 2014 Çarşamba 13:26A+A-

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdülaziz Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, Libya hükümetinin kaçırılan büyükelçi Fevvaz İytan’a karşılık ne istendiği ile ilgili hiçbir resmi açıklama yapmadığını söyledi.  

Abdülaziz, Ürdünlü mevkidaşı ile bu ülkede tutuklu bulunan Libyalı hükümlünün ülkeye nakli için görüşmeler yaptığını ise doğruladı. Fakat bunun ancak kanuni anlaşmalar çerçevesinde olabileceğini söyleyen Abdülaziz, bu yönde çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

Ürdünlü yetkililer Büyükelçiyi kaçıranların ona karşılık ülkelerinde tutuklu bulunan Muhammed Said Dırissi isimli korsanın serbest bırakılmasını talep ettiklerini duyurmuştu.

Abdülaziz, kaçırma işini gerçekleştirenlerin kimlikleri hakkında net bilgiye sahip olmadıklarını, Tarblus yönetimine de dışardan bu konuda ciddi baskılar geldiğinin altını çizdi.

Yaptıkları araştırmalarda Ürdün Büyükelçisinin sağlığının iyi olduğunu ve kendisine herhangi bir zarar verilmediğini öğrendiklerini söyledi.

‘Şiddet kullanmayacağız’

Libya Dışişleri Bakanı Abdülaziz Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, asla şiddet kullanmayacaklarını vurguladı. Sorunu diyalog yoluyla çözmek için ellerindeki tüm imkânları kullanacaklarını söyleyen Abdülaziz, büyükelçinin güvenliğinin kendileri için her şeyden daha önemli olduğunu ifade etti.

Abdülaziz “Büyükelçinin hayatını tehlikeye atacak her türlü adımdan uzak duracağız” dedi.

Libyalı bir yetkili ise Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, Büyükelçiyi kaçıranların ona karşılık Ürdün’de yaklaşık dokuz senedir tutuklu bulunan ve adı Muhammed Said Dırissi olan bir kişinin serbest bırakılmasını talep ettiklerini iddia etti.

Yetkiliye göre büyükelçiyi kaçıran grubun liderleri ile görüşmeler devam ediyor.

Trablus Büyükelçisi Fevvaz İytan Salı günü evinden aracına yöneldiği sırada maskeli kişilerce açılan ateşin ardından başka bir araca bindirilerek kaçırıldı. Olayda Büyükelçinin şoförü ile iki koruması hafif yaralandı.

 

Büyükelçi Fevvaz İytan, 2012'den bu yana Libya'nın başkenti Trablus'ta görev yapıyor.

Ürdün hükümeti beklemede

Ürdün Başbakanı Abdullah Nusur ise büyükelçinin güvenliğinden onu kaçıranların sorumlu olduğunu söyledi.  

Nusur, bu konuda Libya hükümeti ile Libya halkından destek beklediklerini, halkın güvenliği için gereken tüm adımları atacaklarını vurguladı.

Kaçırılan büyükelçinin kardeşi de abisinin birçok defa bazı kesimler tarafından tehdit edildiğini ve onu kaçıranların Ürdün’deki tutukluya karşılık ellerinde tuttuklarını söyledi.

Dırissi kimdir?

Al Jazeera’nin Amman bürosu müdürü Yasir Abu Helale, Ürdün’de tutuklu bulunan Muhammed Said Dırissi’nin 19 yaşında iken tutuklandığını ve yaklaşık dokuz senedir cezaevinde olduğunu ifade etti. Helale, Dırissi’nin Kasım 2005 tarihinde Amman havaalanının bombalanması olayına karışmak suçlaması ile tutuklandığını söyledi.

Dırissi ile beraber tutuklanan Iraklı kişiler iki ülke arasında yapılan görüşmeler sonucu serbest bırakılarak ülkelerine gönderilmiş, fakat Ürdün hükümeti Libyalı tutuklunun cezasını ülkesinde çekmesi koşulu ile ülkesine gönderilebileceğini şart koşmuştu.

Libya'da güvenlik sorunu 

Libya'da Muammer Kaddifi'nin 2011 yılında devrilmesinin ardından peş peşe kurulan hükümetler ülkede güvenliği sağlama konusunda başarısız oldu. Siyasi istikrarsızlık ve Libya devriminde Kaddafi'ye karşı savaşan silahlı milisler ülkenin en büyük sorunu olarak görülüyor.

Ülkede son olarak cezaevinde yatan akrabalarının serbest bırakılmasını isteyen Libyalı milisler Mısırlı Tır şoförlerini kaçırmıştı.

Geçen Ocak ayında da Libya'da kaçırılan beş Mısırlı diplomat, Kahire'de cezaevinde tutulan Libyalı bir isyancı komutan karşılığında serbest bırakılmıştı.

Şubat ayında ise, Mısırlı yedi Kıptı Hristiyan'ın cesedi Bingazi yakınlarında başlarından vurulmuş halde bulunmuştu. 

(Al Jazeera)

 

 

 

HABERE YORUM KAT