1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libyalı Komutandan İngiliz Hükümetine Dava
Libyalı Komutandan İngiliz Hükümetine Dava

Libyalı Komutandan İngiliz Hükümetine Dava

Libya'da ordunun üst düzey komutanlarından Abdül Hakim Belhac, Kaddafi döneminde maruz kaldığı işkenceler sebebiyle İngiliz hükümetine karşı yasal işlem başlattı.

19 Aralık 2011 Pazartesi 22:32A+A-

Şu an Trablus Ordu Komutanı olan Abdül Hakim Belhac'ı temsil eden hukukçular müvekkillerinin 2004 yılında Bangkok'da yakalanıp Libya'ya teslim edildikten sonra altı yıl boyunca işkenceden geçirildiğini ve bu sürece İngiliz gizli servisi MI6'ın karışmış olduğunu belirtiyorlar.

Avukatlardan Sapna Malik müvekkillerinin "Amerikan ve Libyalı birimlerce maruz bırakılığı barbarlığa varan uygulamalarda İngiltere'nin de sorumluluğu bulunduğunu düşündüklerini" belirtti.

Gelişmeyle ilgili değerlendirmede bulunan bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, hükümetin İngiltere'nin karışmış olabileceği söz konusu uygulamalara dair kapsamlı bir araştırma yürüttüğünü söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Reprieve (Ceza Ertelemesi) isimli örgüt, İngiliz hükümetinin Belhac'dan resmi olarak özür dilememiş olmasının, yasal sürecin başlatılmasına yol açtığını belirtti.

İngiliz hükümetine, Belhac'ın avukatları tarafından başlatılan yasal sürece yanıt vermek için altı ay süre tanınmış durumda.

2004 yılında İngiltere de gizli servis MI6 üzerinden Albay Kaddafi'ye Libya'daki rejim karşıtı İslamcı muhalifler hakkında bilgiler vermiş.

Eylül ayında yaşanan gelişmeler ardından İngiltere başbakanı David Cameron, İngiltere’nin bazı Libyalı muhalifleri terörist oldukları gerekçesiyle Kaddafi’ye teslim ettiği iddialarının ciddi bir şekilde araştırılacağını belirtmişti.

BBC 

HABERE YORUM KAT