1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Zafer Kutlamaları
Libya’da Zafer Kutlamaları

Libya’da Zafer Kutlamaları

Libya’da Misratalılar iç savaşta kullandıkları araçlar ve silahlarla devrik lider Muammer Kaddafi’nin öldürülmesini gece geç saatlere kadar kutluyor.

23 Ekim 2011 Pazar 00:29A+A-

Gün ortasından itibaren Özgürlük Meydanı kutlamaların merkezi olmaya başlıyor.

Meydana çıkan yollarda ellerinde bayraklar, kornalar çalarak arabalarıyla tur atan Misratalılar, sloganlar atarak şarkılar söylüyor.

Her yaştan Libyalı sırayla meydandaki sahneye çıkarak kutlamalara katılanlarla duygularını paylaşabiliyor. Meydandaki sahneden çalınan müziğe, havai fişek gösterisi ile uçaksavar ve kaleşnikof atışları eşlik ediyor.

Bazı Libyalılar kendi atlarıyla alana girerek, kalabalığa bir gurur sembolü olarak görülen atlı yürüyüş sergiliyorlar. Tarihe tanıklık eden her yaştan Libyalı, belki bir daha dokunamayacakları kaleşnikoflar ve uçaksavarlarla fotoğraf çektiriyor.

Ambulanslar da kutlamaların bir parçası olmuş durumda. Geceki kutlamaların tam ortasında ortaya çıkan ambulanslar, parıltılı ışıkları ve sirenleriyle meydandaki heyecanı iki katına çıkartıyor.

Libyalı gençler meydanın hemen yanındaki geniş boş alandaki çamur yığını üzerinde kendi araçlarıyla gösteri yapıyor. Misratalıların büyük ilgiyle izlediği gösteri, aynı zamanda çok da tehlikeli. Gençler birbirlerine meydan okurcasına arabaları hızla birbirlerine doğru sürüyor ve çamurda kayarak şov yapıyor. Araba yarışları sabahın erken saatlerine kadar sokaklarda devam ediyor.

Cibril: 8 ay içinde seçimlere gidilebilir

Bu arada Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, kendi arzusunun Libya’da 8 ay içinde seçime gidilmesi yönünde olduğunu belirtti. Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla Ürdün’de bulunan Cibril dün yaptığı açıklamada, “Bir çeşit parlamento görevi görecek olan bir ulusal kongre oluşturmak için yapılacak ilk seçimin en fazla 8 ay içinde olması” gerektiğini söyledi.

Ulusal kongrenin başlıca iki görevinin olacağını anlatan Cibril, bu görevleri, halk oylamasına sunulacak bir anayasa taslağı hazırlamak ve ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar görev yapacak geçici bir hükümet oluşturmak olarak saydı.

Öte yandan Libya’nın eski İstihbarat Servisi’nin Başkanı Abdullah El Senusi’nin Nijer’de olduğu iddia edildi. Nijer hükümetinden bir kaynak, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) hakkında tutuklama emri çıkardığı Senusi’nin Nijer’in kuzeyinde, Libya sınırı yakınında olduğunu belirtti. UCM, öldürülen Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin kayınbiraderi ve sağ kolu Senusi (62) hakkında “insanlığa karşı suç işlemekten” tutuklama emri çıkarmıştı. (Yeni Akit) 

HABERE YORUM KAT