1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Seçimler 19 Haziran'da Yapılacak
Libyada Seçimler 19 Haziranda Yapılacak

Libya'da Seçimler 19 Haziran'da Yapılacak

Libya Millî Geçiş Konseyi (MGK) Başkanı Mustafa Abdül Celil, kurucu meclis seçimlerinin 19 Haziran'da yapılacağını açıkladı.

06 Nisan 2012 Cuma 05:20A+A-

Cumali Önal / Zaman

El Arabiye Televizyonu'na konuşan Abdül Celil, devam eden kabileler arası çatışmaların devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ürünü olduğunu, onun izlerini silmenin en az 5 yıl alacağını da söyledi. Kaddafi'nin geçtiğimiz yıl sonunda ölü olarak ele geçirilmesiyle 42 yıllık rejimi fiilî olarak sona ermiş, ancak Kaddafi'yi deviren silahlı gruplar kendi aralarında güç ve nüfuz mücadelesine girişmişti. Son günlerde ülkenin batısı ve güneyinde devam eden çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

MGK'nın demokrasi yol haritasına göre uluslararası gözetim altında seçilecek olan kurucu meclis, yeni anayasayı hazırladıktan sonra kendini feshedecek. Bir yıllık süre içinde hazırlanacak anayasa, ardından referanduma sunulacak. Anayasa sürecinin sona ermesinden sonra ülkenin yeni devlet başkanı ve parlamentosu için halk yeniden sandık başına gidecek. Ancak uzmanlar mevcut şartlarda üç ay sonra yapılacak seçimler için ülkenin hazır olduğunu söylemenin çok zor olduğunu, fakat seçimleri ertelemenin beraberinde daha büyük riskler getireceğini belirtiyor.

Daha önce belirlenen takvime göre seçimlere hazırlık süreci ile birlikte silahlı grupların silahlarını terk etmesi, ülke genelinde Geçiş Konseyi'ne bağlı hükümet güçlerinin kontrolü ele alması gerekiyordu. Fakat geçiş hükümetinin pek çok kez silahlarını bırakmaları için zaman tanıdığı silahlı gruplar bu uyarılara uymamıştı. Silahını bırakanların orduya ve hükümet birimlerine alınacakları garanti edilmesine rağmen bu konuda da yeteri kadar başvuru yapılmadığı belirtiliyor.

Silahlı grupların meydana getirdiği istikrarsızlığın yanı sıra yerinden edilen binlerce kişi de hükümeti bekleyen en önemli sıkıntılar arasında yer alıyor.

Özellikle direnişin son döneminde çatışmaların üssü haline gelen Kaddafi'nin kalesi Sirte ve Tawargah kentleri tamamen boşaltılmış, halk komşu kentlere kaçmıştı. Diğer bir sıkıntı ise bölgelere verilen temsil kotaları. Bingazi merkezli Barka bölgesi geçtiğimiz haftalarda 200 kişilik kurucu meclis için kendilerine verilen 80 kişilik kotanın yetersiz olduğunu öne sürerek ayrılma sinyalleri vermişti. Ancak akabinde insanlar sokaklara dökülerek ayrılma kararı alan bazı kabile liderleri ve entelektüelleri protesto etmişti.

Demokratik seçimlere engel teşkil edebilecek sıkıntılar arasında ülkenin güneyinde az nüfuslu bölgelere seçim sandıklarının nasıl ulaştırılacağı ile Kaddafi tarafından vatandaşlık verilen 40 bin kişinin durumu da bulunuyor. Uzmanlara göre seçimlere üç ay kala oy kullanacakların kayıt altına alınma sürecinin başlamamış olması da riskli bir durum. Ancak yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen Libya'nın Mısır ve Tunus'a göre daha avantajlı olduğunu öne süren Libya'nın eski Geçici Başbakanı Mahmut Cibril, Libya'nın mevcut sıkıntıları kısa sürede aşmasının mümkün olduğunu ifade ediyor. Bu arada Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi'nin veliahtı olarak görülen oğlu Seyfülislam'ın derhal kendilerine teslim edilmesini talep etti. Libya yönetimi ise Seyfül İslam'ın önce kendi mahkemelerinde yargılanması gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT