1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Seçim Sonuçları Resmen Açıklandı
Libyada Seçim Sonuçları Resmen Açıklandı

Libya'da Seçim Sonuçları Resmen Açıklandı

Libya'da 7 Temmuz 2012'de yapılan meclis seçimleri sonuçları açıklandı.

18 Temmuz 2012 Çarşamba 11:47A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz Haber

Libya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nuri el Abbar seçmen kaydı yaptıranların %62'sinin seçime katıldığını açıkladı. Toplam 200 kişilik mecliste siyasi oluşum listelerinden seçilecek 80 sandalye için Mahmut Cibril'in liderliğinde 58 siyasi oluşumun bir araya getirildiği Milli Güçler Birliği'nin en yüksek sayıyı kazandığı görülüyor.  Ancak bağımsız olarak girenlerin hangi partiye katılacakları veya yeni bir parti mi kuracakları henüz netleşmedi. Seçimden önce özellikle en yaygın ve örgütlü parti olarak Hizbul Adalet vel Bina'nın tek başına çoğunluğu almasını önlemek için parti veya siyasi oluşum listelerinden sadece 80 sandalyenin seçilmesi kabul edilmişti. Hizbul Adalet vel Bina Partisi başkanı Muhammed Savan bağımsızlardan kendilerine katılmak isteyenlerin bulunduğunu ayrıca mecliste bulunan irili ufaklı birçok partiyi tek çatı altında toplayacak bir girişimi de başlattıklarını açıkladı.

Hizbul Adalet vel Bina partisi kurucularından Salih Şelvi Milli Güçler Birliği adaylarının seçim propagandası esnasında liberal ve laik eğilimlerini gizlediklerini, islami mesajlar verdiklerini hatta bazılarının "devletin dini islamdır" şeklinde propaganda yaptıklarını söyledi. Şelvi ayrıca bazı İslami grupların şeriatın uygulanması için silaha başvurulması gerektiği şeklindeki düşüncelerinin de seçmeni olumsuz etkilediğini söyledi.

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra 14 gün içerisinde itirazlar değerlendirilecek ve nihai liste açıklanacak ardından yönetimin Geçici Milli Meclis'ten devralınması süreci başlayacak.  

 

SİYASİ OLUŞUM

KAZANDIĞI OY ORANI

KAZANDIĞI SANDALYE SAYISI

Tehaluf Kuva el Vataniyye  

%48.8

39

Hizbul Adalet vel Bina  

%21.3

17

Hizbul Cebhetul Vataniyye

%3.8

3

Hizb Tecemmu' Vadilhayat li Dimokratiyye ve et Tenmiye

%2.5

2

İttihad Min Eclil Vatan 

%2.5

2

Et Teyyar al Vatani al Vusta

%2.5

2

Diğerleri (15 parti her biri birer sandalye)

%18.8

15

TOPLAM

%100

80

 

HABERE YORUM KAT