1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Rakip Gruplar Çatıştı: 13 Ölü
Libyada Rakip Gruplar Çatıştı: 13 Ölü

Libya'da Rakip Gruplar Çatıştı: 13 Ölü

Libya'nın başkenti Trablus'un yakınında birbirlerine rakip iki milis grup 4 gün boyunca çatıştı.

14 Kasım 2011 Pazartesi 13:48A+A-

 Çatışmalarda 13 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.

Görgü tanıkları, Trablus'un 30 kilometre batısında yer alan Varşefana bölgesi ile Trablus'un 15 kilometre batısındaki Zaviye arasındaki bölgeden, dün saatlerce süren patlama ve ağır silah sesleri geldiğini ve bölgeden beyaz bir duman bulutunun yükseldiğini belirtti.

Silahlı kişiler ile Muhammed Savan adlı bir doktor, çatışmalarda 4'ü Zaviye'deki milis grubuna, 9'u Varşefana'daki milis grubuna bağlı olmak üzere 13 kişinin öldüğünü kaydetti. Varşefana'da yüzden fazla kişinin yaralandığı kaydeden Savan, çatışmalardaki kayıpların, kurşun, roket ve havan topu mermilerinden çıkan şarapnellerin neden olduğu yaralanmalardan kaynaklandığını söyledi.

Trablus'tan açıklamada bulunan bir savaşçı, milislerin Trablus ile Zaviye arasındaki eski rejime ait bir askeri üssün denetimini ele geçirmek için savaştıklarını belirtti.

Söz konusu askeri üs Libya rejimi çökmeden önce, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Hamis'in yönetimindeki seçkin birliklerin denetimindeydi.

Bölgedeki yerel hastaneye vücutlarında ciddi yanıklar bulunan çok sayıda savaşçı getiren Varşefana'daki saha komutanı Eşref Borvais, getirdiği savaşçıların kendi aracına isabet eden bir top mermisi nedeniyle yaralandığını söyledi. Çatışmanın dün gece sona erdiğini belirten Borvais, Zaviye'deki milislerin geri çekildiğini kaydetti.

Zaviye'deki milislerin ise kendi kentlerinin yakınında 200 metre aralıklarla barikatlar kurarak oluşturdukları kontrol noktalarına gelen araçlarda arama ve kimlik kontrolü yaptıkları bildirildi.

Varşefana'daki milisler arasında eski rejimle bağlantısı bulunan kişiler olduğu yolunda suçlamalar yapılmasına karşın, çatışmaların nasıl başladığı konusu henüz belirsizliğini koruyor.

Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil, dün yaptığı açıklamada, çatışmaların sorumsuzca davranan gençler yüzünden başladığını belirtmiş, ancak ayrıntılara ilişkin bilgi vermemişti.

HABERE YORUM KAT