1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Özerklik Tartışmalarına Devam
Libyada Özerklik Tartışmalarına Devam

Libya'da Özerklik Tartışmalarına Devam

Libya'da Berka bölgesinin özerkliğini ilan etmesinin ardından yaşanan tartışmalar devam ediyor.

09 Mart 2012 Cuma 11:29A+A-

LOKMAN DOĞMUŞ'un haberi:

Libya Hükümeti Berka'nın özerkliğinin ilanına dair bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"17 Şubat'ta zulme ve tuğyana karşı tek saf olarak duran Libya  halkı Libya’nın tek ve bir bütün olmasını ve  Geçici Milli Meclis’in, “Mu’temer Vatani”nin belirlenmesine götürecek seçime kadar olan geçiş aşamasında idareyi üstlenmesini   kabul etmiştir.  Seçim sonrasında hazırlanacak anayasa halkın iradesini yansıtacaktır. Hiç kimse anayasanın belirlediği bu yöntemden başka bir seçeneği halka dayatamaz. Bu vesileyle halk üzerinde her çeşit kişisel vesayeti reddediyoruz. Siyasi sistemin seçimine anayasa aracılığıyla halk karar verecektir. Şehitlerimizin uğruna canlarını feda ettikleri hedeflerden sapmama adına ve şehitlerin kanına vefa borcu olarak, ülkenin birliğine yönelik tehditleri reddediyoruz.”

Berka Yüksek Askeri Konseyi de özerkliği reddetti. Mısrata'da toplanan Milli Misak toplantısında bu konuyu dile getiren konsey üyeleri yakın bir zamanda doğu bölgesi bütün askeri gruplarının savunma bakanlığına bağlanması için bir toplantı düzenleneceğini, özerklik ilanı ertesi meydana gelebilecek olaylara karşı da teyakkuz halinde bulunduklarını söyledi.

“Sebha 17 Şubat Güçleri” adlı silahlı grup da özerklik ilanı ve fitneye karşı bir bildiri yayınladı ve Cuma günü ikindi namazından sonra İstiklal Meydanı’nda halkı gösteri yapmaya davet etti.

6 Mart Perşembe günü Berka'nın özerkliğini ilan edenlerin arasında, Muammer  Kaddafi dönemi “Devrim Komiteleri”nde uzun süre çalışmış olanların  bulunduğu iddia edildi. Geçici Milli Meclis sözcüsü Muhammed Nasr el Harizi de Ahmed Zubeyr es Senusi’nin Geçici Milli Meclis'in bir üyesi olduğunu ve şu ana kadar hiçbir oturumda özerklik ile ilgili düşüncesini açıklamadığını söyledi.  

“Ayrı Bir Ordu Kurmayacağız”

Öte yandan Berka’nın özerkliğini ilan eden kongrenin “Berka Meclis Başkanı” olarak seçtiği Ahmet Zübeyr es-Senusi Londra’da yayınlanan Şarkul Avsat gazetesine yaptığı açıklamada Libya siyasi sistemi konusunun Libya halkınca kararlaştırılacağını söyledi. Ayrıca Berka bölgesine has bir ordu oluşturmayacaklarını, ancak  yakın bir zamanda Berka Meclisi'nin Kaddafi’ye karşı yapılan savaşa katılanları birleştirmeye çalışacağını söyledi.

“Özerk Bölgeyiz, Ayrı Değil!”

Berka Meclisi’nin kendini Geçici Milli Meclis’e bir alternatif olarak görmediğini ve bölünmeyi istemediğini söyleyen Senusi, bakanlıkların ve ordu yönetiminin tamamen Geçici Milli Meclis’e ait olduğunu söyledi.

Ahmet Zubeyr es-Senusi Alman Haber Ajansı DPA'nın kendisiyle telefonla yaptığı görüşmede ise "Özerklik kararımızdan vazgeçmeyeceğiz, petrol bütün Libyalılarındır, biz petrol ve diğer kaynakları kontrol etmek istemiyoruz, hiçbir petrol şirketiyle görüşmeyeceğiz. Bu merkezi hükümetin işi. Mali kaynaklar merkezi hükümete aittir, merkezi hükümetin bir bütçesi olacak ve Berka da bundan payını alacaktır. Biz özerk bir bölgeyiz ‘ayrılmış’ bir bölge değil, özel bir ordumuz olmayacak" dedi.

Ahmet Zübeyr es- Senusi, Kaddafi tarafından devrilen Kral İdris el Senusi'nin kardeşinin torunu. Kaddafi’ye karşı ihtilal yapmaya çalıştığı iddiasıyla tutuklanmış ve 2001’de affedilene kadar hapiste kalmıştı. Geçen sene Avrupa Parlamentosu Senusi’ye Saharov Düşünce Özgürlüğü ödülü vermişti.

Bu arada Mısrata  Yerel Meclisi bütün güvenlik noktalarını hükümete teslim edeceklerini açıklarken Trablus havaalanının güvenliğini sağlayan Zintan  silahlı grubu da havaalanının güvenliğini hükümet güçlerine devretti.

HAKSÖZ-HABER

 

HABERE YORUM KAT