1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Özerklik İlanına Tepkiler Büyüyor
Libya’da Özerklik İlanına Tepkiler Büyüyor

Libya’da Özerklik İlanına Tepkiler Büyüyor

Libya'da birçok hareket Berka'nın özerklik ilanını doğru bulmadığını açıklayarak birlik mesajı verdi.

07 Mart 2012 Çarşamba 23:25A+A-

LOKMAN DOĞMUŞ / Haksöz-Haber

Libya'da 6 Mart Salı günü Berka'nın özerkliğinin ilanına tepkiler büyüyor. Özerk ilan edildiği iddia edilen doğu bölgesinde kalan Bingazi, Beyda, Şahhat, Derne, Tobruk ve Sebha'da binlerce kişi protesto gösterileri düzenledi. "La Şarkiye La Garbiyye" (Ne Doğu Ne Batı) sloganı ile yürüyen topluluklar federalizme karşı tepkilerini dile getirdi. Tepkilerin Cuma günü büyüyeceği iddia ediliyor.

Aralarında Libya Demokratiyye, İhvan-ı Müslimin, Suvvar Libya’nın da bulunduğu çok sayıda siyasi topluluk ve Bingazi'de bulunan 120 sivil toplum örgütü ve parti de federalizme ve Berka'nın özerkliği ilanına karşı bildiri yayınladı. Bingazi Yerel Meclisi de ilanı kesin bir dille reddetti ve bunun hiç kimseyi temsil etmeyen bazı kişilerin şahsi görüşlerinden ibaret olduğunu beyan etti ve hükümeti yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ile ilgili acil adımlar atmaya çağırdı.

Geçici Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdulcelil özerklik ilanını çok tehlikeli ve vatanın birliğini tehdit eden bir gelişme olarak değerlendirdi. Abdulcelil, Muammer Kaddafi'nin sisteminin bıraktığı ağır mirasın toplumu ekonomik, siyasi ve ahlaki olarak ifsad ettiğini ve insanlar arasında güvensizlik, nefret, haset, bölgecilik, kabilecilik ve mıntıkacılığı yaydığını söyledi. Milli Meclis ve Hükümet olarak, bu ağır yüke rağmen eski dönemin tesirlerinin izalesi için çok çalıştıklarını söyleyen Abdulcelil, özerklik ilanının ilginç ancak beklenen bir durum olduğunu ve Libya'yı bölmek isteyenlerin planı olduğunu belirtti. Milli Meclis'in yavaşlığının, Arap dünyasının batısında başlayıp bütün sınırları aşan devrim fırtınasının Libya'da kalıp kendilerine ulaşmasını istemeyen bazı Arap ülkeleriyle bağlantısı olan bu kesimlere fırsat verdiğini söyleyen Abdulcelil, Libya halkını, uluslararası meşruiyeti bulunan ve elliden fazla yerel yönetimin bulunacağı bir devlet kurmaya çalışan Geçici Milli Meclisin etrafında birlik olmaya çağırdı.

Libya Fetva Kurulu Başkanı Şeyh Sadık Gıryani de bu adımın bölünmenin başlangıcı olabileceğini ve Libya'yı geriye götüreceğini, çatışmalara neden olacağını ve İslam düşmanlarının "böl yönet" politikasına hizmet edeceğini söyledi.

Geçici Milli Meclis üyesi Abdurrezzak el Aradi "Bingazi, Kanımız Canımız Sana Feda Olsun!" diyen ve Libya'nın batısında oturan Libyalıların bu durumda şehitlerin kanının boşa aktığı hissine kapılabileceğini söyledi.

Libya İhvan-ı Müslimin Cemaati de federalizme karşı olduğunu açıkladı. Yayınlanan bildiride federasyonun Sudan'da olduğu gibi bölünmeye giden bir süreci başlatabileceği ifade edildi. Bildiride İhvan'ın dün Bingazi'de yaşanılanları endişe ile izlediği, federalizmin alternatifinin ise yerel yönetimler olduğu, bu şekilde merkezden yönetimden kaynaklanan sorunların çözülebileceği, ülkenin birliğinin temel hedef olduğu, Libya'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra uygulanan federal sistemin o dönem zorunlu olduğunu ancak daha sonra birleşik bir devlete geçildiğini, bugünden sonra yeniden federal sisteme dönüşün sadece geriye dönüş olacağı ve bunun bölünmeye götüren olumsuz bir adım olduğu ifade edildi.

Libya'nın Birleşmiş Milletler nezdindeki elçi yardımcısı İbrahim Debbaşi de özerklik çağrısı yapanların kişisel çıkar peşinde olduğunu ve bunun ülke çıkarları lehine olmadığını ifade etti. Debbaşi, bu kişilerin kabile liderleri olmadığını ancak değişik kabilelerden bir araya geldiğini ve bölge halkından geniş bir destek almadığını söyledi.

Bingazi'de 6 Mart günü Berka bölgesinden bazı kabile temsilcileri ve siyasiler bir kongre düzenlemiş ve kongre sonunda, Geçici Milli Meclis'in ilan ettiği anayasayı ve Meclis'in Libya genelinde Haziran ayındaki seçimler için belirlediği üye dağılımı ile meclisin diğer tüm kararlarını reddetmişti. Berka bölgesinin özerkliğini ilan ettiklerini açıklayan topluluk, özerk bölgenin başkanlığına da Ahmet Zübeyr es Senusi'yi seçmişti. Ancak aynı kongrede 17 Şubat Devrimine bağlılıklarını dile getiren üyeler Libya'nın bölünmesini amaçlamadıklarını iddia etmişlerdi.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum