1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Hükümet Güçleri IŞİD'in Kalesi Sirte’ye Girdi
Libya'da Hükümet Güçleri IŞİD'in Kalesi Sirte’ye Girdi

Libya'da Hükümet Güçleri IŞİD'in Kalesi Sirte’ye Girdi

Libya'da uluslararası destekli Milli Uyum Hükümeti'ne bağlı güçler, 2015'ten beri IŞİD'in elinde bulunan Sirte'ye girdi.

10 Haziran 2016 Cuma 02:05A+A-

Libya birlik hükümetine (Milli Uyum Hükümeti - GNA) bağlı güçler, 2015 başından bu yana Irak Şam İslam Devleti'nin elinde olan Sirte şehrinin merkezine ulaştı. Askeri sözcü Muhammed Gasri çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Gasri "Sirte'nin haftalar değil günler içerisinde özgürleştirileceğini düşünüyoruz. IŞİD keskin nişancıları bizim için endişe kaynağı zira uzak mesafelerden atış yapabiliyorlar, bu da şehir içindeki çatışmalarda bizi aksatıyor" diye konuştu. 

GNA'ya bağlı güçler, Sirte şehir merkezine ulaşmadan önce şehrin hemen dışındaki hava üssünü, bazı askeri kampları ve IŞİD'in infaz ettiği kişilerin cesetlerini sergilediği bir kavşak noktasını ele geçirmişti. Ancak kayıplar da veriliyor. Yalnızca Çarşamba günü meydana gelen çatışmalarda 15 hükümet askeri öldü, 95'i ise yaralandı. Misrata kentindeki hastaneler kapasitelerinin üzerinde çalıştığı için yaralı askerler ya tedavi için Türkiye'ye ya da İtalya'ya götürülüyor. Birlik hükümeti Perşembe günü uluslararası topluma "cephedeki kahramanlar" için tıbbi yardım malzemeleri yollamaları yönünde çağrı yaptı.

IŞİD, Libya'da devrim sonrası Trablus ve Tobruk'ta konumlanan iki rakip hükümet ve milis güçlerinin çatışmalarından yararlanarak, 2015 yılından itibaren başta Akdeniz kıyısında bulunan Sirte olmak üzere bazı şehirlerin kontrolünü ele geçirmişti. Örgüt, Sirte'nin doğu ve batı yönleri boyunca uzanan sahil kesiminin 250 kilometrelik bölümünde de hâkimiyet sağlamıştı. Sirte, 2011'deki iç savaş sonunda devrilen Muammer Kaddafi'nin de memleketiydi. Devrim sürecinde de en son düşen şehirdi.

Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT