1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Hafter’e Oynayanlar Arasında Rusya da Var!
Libya’da Hafter’e Oynayanlar Arasında Rusya da Var!

Libya’da Hafter’e Oynayanlar Arasında Rusya da Var!

Rusya Libya’da yeni oluşturulan hükümete destek vermek için Hafter’in dahil edilmesini şart koşuyor.

03 Haziran 2016 Cuma 12:27A+A-

Libya’da uzun süren çatışmaların ardından teşkil olunan Milli Mutabakat Hükümetinin BM’nin uyguladığı silah ambargosundan muaf tutulması için çabalar yoğunlaşmış durumda.

Darbeci General Halife Hafter’in destek verdiği Tobruk Hükümetinin Trablus’taki devrimcilerle anlaşıp ortak bir hükümet kurma çabalarının sonucunda Ocak başında gündeme gelen uzlaşma hükümetine Hafter’in destek vermediği biliniyor. Hafter yeni hükümetin IŞİD’e karşı etkisiz kalacağı ve benzeri iddialarla uluslararası çevrelerden aldığı desteği büyütme ve yeni hükümet ve kurulacak ordu içinde etkin rol kapma çabası içinde. Bu çabalarına önemli bir destek de Rusya’dan gelmekte.

Rusya bir yandan uzlaşma hükümetini olumlu bulduğunu söylerken, itirazlarını da dillendirmekte. Bu bağlamda Rusya Dışişleri Bakanı Sergie Lavrov Tobruk Meclisince onaylanmadan mutabakat hükümetinin meşru sayılamayacağını ifade etti. Ayrıca Hafter’in mutlaka sürece dahil edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Sovyetler Birliğinde eğitim görmüş bir subay olan Hafter ile Rusya’nın ilişkileri güçlü. Ekim 2015’te yaptığı bir açıklamada Rusya’nın terörizme karşı verdiği mücadelede kendisini desteklediğini ilan etmişti. Mısır ve Birleşik Arap Devletleri ile birlikte Rusya’nın da desteklediği Hafter sıkça Moskova’ya ziyaretler gerçekleştirmekte.      

Hafter’in ABD, Libya, Fransa gibi Batılı güçler yanında, bölgedeki yerli diktatörlüklerle birlikte Rusya’nın da açık desteğini alması ilginç bir görüntü oluşturmakta. Bu manzara Arap Baharını kışa çevirmeye niyetli küresel egemenlerin ortak hareket ettiklerinin en somut göstergelerinden birini sunmakta.

Kaynak: El-Monitor

Haksöz-Haber İçin Çev.: Hasan Soylu

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum