1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Federalizm Tartışmaları
Libya’da Federalizm Tartışmaları

Libya’da Federalizm Tartışmaları

Libya’da el Kib hükümeti adem-i merkeziyetçiliği destekleyeceğini açıkladığı halde federalizm tartışılmaya devam ediyor.

06 Mart 2012 Salı 09:45A+A-

LOKMAN DOĞMUŞ’un haberi:

Libya’nın birçok kentinde federalizm karşıtı gösteriler yapılırken, federalizmi savunan bazı kabileler de Bingazi’de bugün bir toplantı düzenliyor.

Federalizmi savunanlar yerel yönetimlere fırsat vermenin, bazı şehirlerin dışlanmasını engelleyeceğini ve dolayısıyla Libya şartlarına daha uygun olduğunu iddia ediyor, karşıtları ise bunun Libya’yı bölünmeye götüreceğini ve dış güçlerin işine yarayacağını öne sürüyor.

Libya Başbakanı Abdurrahim El Kib, Pazartesi günü Libya resmi televizyonunda katıldığı bir programda federalizm isteklerini dile getirmenin demokratik bir hak olduğunu, federalizm taleplerinin idari bölünme ve yerel yönetimler anlamında olması durumunda bir sorun teşkil etmediğini, ancak herkesin kendi düşüncesinin Libya’yı bölünmeye götürüp götürmeyeceği açısından iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Hükümet olarak ne merkeziyetçiliği ne de federalizmi dayatmayacaklarını ifade eden el Kib, merkeziyetçiliğin Kaddafi’nin politikası olduğunu, Kral İdris’in de Libya’yı birleştiren ve federalizmi kaldıran kişi olduğunu hatırlatarak, federal yapıya işareten 50 yıl geriye gitmeyi düşünmediklerini ancak yerel yönetimlere geniş yetki verme konusunda hemfikir olduklarını ve hükümetin bu anlamda önemli adımlar attığını söyledi.

Daha önce Sirenayka, Fizan ve Trablus olarak üç eyalet şeklinde yönetilen Libya’yı Kaddafi değişik belediyelere bölmüş ancak belediyelerin sayısı ve sınırlarını zaman zaman değiştirmişti.

Kaddafi ve yanlılarının en büyük iddialarından biri de devrimden sonra Libya’nın bölüneceği şeklindeydi. Libya Geçici Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdulcelil de daha önce federalizme karşı olduklarını açıklamıştı.

HAKSÖZ-HABER

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum