1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KUVEYT

  4. Kuveyt'teki Cami Saldırısında 60 Gözaltı
Kuveyt'teki Cami Saldırısında 60 Gözaltı

Kuveyt'teki Cami Saldırısında 60 Gözaltı

Kuveyt'te camiye saldırıda 60 kişi gözaltına alındı,"Suriyeliler için yardım toplayan" bir dernek, "kurallara uymadığı" gerekçesiyle kapatıldı.

30 Haziran 2015 Salı 18:50A+A-

Kuveyt'te geçen hafta İmam Sadık Camisi'ne düzenlenen intihar saldırısıyla ilgili şimdiye kadar 60 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ülkedeki El-Kabas gazetesinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, aralarında başka Körfez ülkelerinden vatandaşların da bulunduğu 60 kişinin "militan" veya "aşırı gruplarla" ilişkili olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Haberde, 27 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısının faili Suudi Arabistan vatandaşı Fahd Süleyman Abdulmuhsin el-Kubaa'nın eylemiyle ilişkili olduğu gerekçesiyle zanlılardan 5'inin savcılığa sevk edildiği ve bu kişilerin "ibadet yerlerini hedef almak için yurt dışından kendilerine para gönderildiğini" itiraf ettiği iddia edildi. Söz konusu haberde, gözaltına alınan diğer şüphelilerle ilgili ise herhangi bir bilgi yer almadı.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, saldırganı olay yerine götüren şoför ve onu evinde saklayan Kuveyt vatandaşının gözaltına alındığını duyurmuştu. 

"Derneğe kapatma" kararı

Öte yandan ülkede yayımlanan Er-Ray gazetesi de Kuveyt Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının, Suriye adına yardım toplayan "Fahd el-Ahmed" adındaki bir derneği, "uyarılara rağmen tekrar eden ihlallerden" dolayı kalıcı olarak kapattığını yazdı.

Bakanlıktaki bir kaynağın sözlerine yer verilen haberde, derneğin, "Suriye için yardım toplanmasında resmi kanallar aracılığıyla yapılması ve kurallara uyulması" konusundaki uyarıları dikkate almadığı için kapatıldığı kaydedildi.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen, müttefikleri Kuveyt'in "Suriye'deki terörist gruplar için para toplamada merkez üssü haline" geldiğini söylemişti. Kuveyt, yapılan uyarıların ardından ülkedeki hayır kurumları ve vakıfların işleyişini ve yurt dışına gönderdikleri yardımları denetleyen yeni yasaları uygulamaya koymuştu.

Bu arada IŞİD, canlı bomba eylemden önce kaydettiği sesli mesajını internette yayınladı. Şiileri eleştiren eylemci, "İslam'a hakaret ettikleri gerekçesiyle intikama hazır beklemeleri gerektiğini" dile getiriyor. Eylemci, ses kaydında, "Halifemiz" diye hitap ettiği Ebubekir el-Bağdadi'yi övüyor.

Kuveyt'te 26 Haziran Cuma günü Şiilere ait İmam Sadık Camisi'nde intihar saldırısı düzenlenmişti. 27 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı IŞİD'in Suudi Arabistan kolu üstlenmişti.

HABERE YORUM KAT