1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Kütüphanesiz Cami Kalmayacak
Kütüphanesiz Cami Kalmayacak

Kütüphanesiz Cami Kalmayacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, camileri kitaplarla buluşturmak ve her camiye bir kütüphane kazandırmak amacıyla ülke genelinde bir çalışma başlattı.

11 Şubat 2016 Perşembe 11:19A+A-

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez imzasıyla il müftülüklerine gönderilen genelgede, kitaplar vasıtasıyla toplumu dini konularda aydınlatmanın, onlara okuma alışkanlığı kazandırmanın ve camileri ilim ve irfan mektebine dönüştürmenin amaçlandığı belirtildi. Cami kütüphanelerinin kurulması, var olan kütüphanelerin yeniden düzenlenmesi ve zenginleştirilmesi istendi. Genelgede şunlar yer aldı:

Kütüphanelerin oluşturulması

Kitaplık ve kütüphanesi olmayan cami ve mescitlerde kitaplık-kütüphane oluşturulacak.

İç estetik dikkate alınacak

Cami ve mescitlerdeki mevcut kitaplık ve kütüphanelerde, cami veya mescidin iç estetiği dikkate alınacak. Fiziki açıdan iyileştirme ve içerik olarak zenginleştirme çalışmaları yapılacak.

Kitaplıklar yan kısımlara konumlandırılacak

İbadet huşuunu bozmaması için cami veya mescit kitaplıkları kıble istikameti dışında caminin-mescidin yan kısımlarında uygun bir yerde konumlandırılacak.

Yıpranmış kitapların tespiti

Cami veya mescit içerisindeki mevcut kitaplıklar gözden geçirilecek. Aşırı derecede yıpranmış, dağılmış ve ciltlenmesi mümkün olmayan Mushaf-ı Şerif ve kitaplar tespit edilecek.

Ayeti kerime yazılı kağıtlara özen

Mushafların nakli ve sonrası işlemler esnasında üzerinde ayeti kerime yazılı kağıt ve Mushaflara gereken özen gösterilecek. Yıpranmış Mushaf ve kitaplar vakıf olduğundan yerine yenilerinin konulması konusunda gerekli ihtimam gösterilecek.

Bilgisayar ve internet ihtiyacı karşılanacak

Kütüphane cami müştemilatında özel bir mekanda oluşturulacak ise kütüphane için gerekli tüm tefrişat yapılacak. Bilgisayar, yazıcı, internet bağlantısı gibi ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılacak.

Cemaate okuma alışkanlığı kazandırılacak

Cami görevlileri, okuma saatleri planlamak ve teşvik etmek suretiyle cemaatine okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik çalışmalar yapacak. Cemaatinin cami kütüphanesinden daha etkin bir şekilde istifade etmesi için rehberlik edecek.

Diyanet Basın

HABERE YORUM KAT