1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Kurşun Gibi Ağır Fakat Kafdağı Gibi Uzak"
"Kurşun Gibi Ağır Fakat Kafdağı Gibi Uzak"

"Kurşun Gibi Ağır Fakat Kafdağı Gibi Uzak"

Kenan Alpay, bugünkü yazısında Suriye'deki gelişmeleri ele alıyor, "Esed rejimi IŞİD’le mücadele adı altında AB ve ABD’nin de koruma altına aldığı bir barbarlık düzeni olarak zaman kazanıyor." diyor.

23 Kasım 2015 Pazartesi 09:46A+A-

Kenan Alpay, Suriye'deki gelişmeleri ve ilgili devletlerin tutumlarını yorumluyor:

Fransa’nın teklifi üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oy birliğiyle Suriye (ve elbette ki Irak) topraklarına bütün ülkelerin operasyon yapmasına ‘yasal’ zemin hazırlayan bir kararı kabul etti. BM kararında, imkân ve kapasitesi olan üye ülkelere IŞİD’le mücadelelerindeki eforlarını ikiye katlama ve koordine bir biçimde hareket etme çağrısı yapılıyor. Paris’teki kanlı bilanço bu kararın ittifakla alınması ve itiraz görmeden hızla hayata geçirilmesi için BMGK’ya harika bir fırsat oluşturdu.

İslâm coğrafyasının pek çok noktası ama hassaten Suriye ve Irak, artık resmen ve salt bir IŞİD sorununa indirgendi. Öyle ki küresel ve bölgesel siyaset yapıcıları IŞİD dışında hiçbir sorunun varlığıyla ilgilenmeyeceklerini bu kez en üst perdeden deklare ettiler. Bu sebeple Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre kararın ardından ilk beyanatında hareket stratejilerini şöyle beyan etti: “Önümüzdeki günlerde, Charles de Gaulle uçak gemimizin ulaşmasıyla IŞİD'e karşı saldırı kapasitemizi üç katına çıkaracağız.”.

İngiltere’nin pozisyonunu açıklayan Başbakan David Cameron ise daha geçen hafta önüne kırmızı halılar serip kucakladığı General Sisi gibi Beşşar Esed rejimiyle de ciddi hiçbir ihtilafının olmadığını şöyle beyan ediyordu: “Dünya bugün IŞİD'e karşı birleşti. Bugünkü oylama IŞİD'in kökünü kazımak için nihai eyleme uluslararası desteğin genişliğini göstermiştir.”.

Batı’da Demokrasi İçin Ortadoğu’da Despotizm

Esed rejimini ayakta tutma mücadelesi çoktan İran-Rusya bloğunun ortak stratejisi olmaktan öteye geçti. Uzun bir zamandır diplomatik ayak oyunlarıyla korunup kollanan Esed rejimi IŞİD’le mücadele adı altında AB ve ABD’nin de koruma altına aldığı bir barbarlık düzeni olarak zaman kazanıyor. IŞİD’in tırmandırdığı provokatif kanlı eylem biçimleri hem Esed rejimini vazgeçilmez kılıyor hem de AB ve ABD’nin Rusya-İran bloğuyla beraber İslâm coğrafyasında yeni işgal ve katliamlarına zemin hazırlıyor.

(...)

Yazının Devamı İçin Tıklayın >>>