1. YAZARLAR

  2. Dr. Sivilay Genç (Abla)

  3. Kurban derileri ve uzay
Dr. Sivilay Genç (Abla)

Dr. Sivilay Genç (Abla)

Yazarın Tüm Yazıları >

Kurban derileri ve uzay

21 Temmuz 2011 Perşembe 11:27A+A-

Soru: Sevgili Sivilay Abla, Türk Hava Kurumu Uzay Üniversitesi kuruyormuş. 2023’te de ilk Türk uzay mekiğini fırlatmayı planlıyorlarmış. Küçüklüğümden beri uzaya çok ilgi duyuyorum. Üniversite tercihlerim arasında bu üniversiteyi yazmayı düşünüyorum. Ne dersiniz? (Gökhan Yıldız)


Cevap: Sevgili Gökhan, hep birlikte gözlerimizi yumalım ve “Türk Hava Kurumu” diyelim. Aklımıza ne geliyor. Hepimiz adına ben söyleyeyim. Eski püskü bir kamyonet. Kamyonetin kasasında at hırsızı gibi bir adam. Kasanın kenarına eğri büğrü asılmış “THK Kurban Derisi Aracı” brandası. Bet sesli bir adamın tehditkâr bir üslupla “Kurban derilerinizi Türk Hava Kurumu’na veriniz” anonsu.

Sırf kurban derilerinin parası camilere gitmesin, cemaatlere, tarikatlara gitmesin diye sergilenmiş vahşi bir gayret. Sonuç: Cem Yılmaz tarafından “Kurban derisinden planör yapabilen mucizevî kurum” olarak tanımlanmak ve ziyan edilmiş bir itibar. Rejim için vermeyecekleri, feda etmeyecekleri hiçbir şeyleri olmayan insanların uzay maceramıza indirdikleri derin darbe.

Şimdi bu itibarla kur kurabilirsen uzay üniversitesini, fırlat fırlatabilirsen uzay mekiğini.


Not: Bari insansız uzay mekiği uçuş denemelerinde koç kullansınlar da uzaya çıkan ilk Türk hayvanı olma şerefini bir koça bahşederek yıllardır atalarının derileri üzerine yatmış olmanın borcunu bir parça da olsa ödesinler.

 


Erkek olmayı fazla ciddiye almak


Soru: Sevgili Sivilay Abla, her gün yeni bir kadın daha eski kocası tarafından öldürülüyor. Terk edilme sonuçlarının kadın için daha ağır olduğu bir toplumda neden erkek daha kızgın? (Nezih Harmancı)


Cevap: Sevgili Nezih, sorunun kaynağı erkek olmayı fazla ciddiye almak.

Bizim kültürümüzde erkek olmak, bir ömür olağanüstü halde yaşamak demek.

Çok basit bir örnek vereyim. Bir kadın otomobilini iki arabanın arasına park edemezse yoldan geçen birinden rica edip park ettirebilir. Ancak bir erkek asla kimseden yardım isteyemez, terden sırılsıklam oluncaya kadar o arabayı oraya sokmak için uğraşır, ömründen ömür gider.

Erkekler için imtihanlar hiç bitmez. Kavanoz kapağını açma imtihanı, annesinin ölümüne ağlamama imtihanı, kırdan çiçek toplamama imtihanı.

Ülkemizde erkekler bu ağır yükle doğarlar. Bu kadar erkek egemen bir toplumda “Şansım olsaydı anam beni kız doğururdu” gibi bir deyimin çıkmış olması yaşanılan can havlinin boyutunu göstermesi açısından önemlidir.

Erkeğin yüküne yük katan, sonra üstüne “yiğit”, “mert”, “delikanlı” gibi ifadelerle cila atan herkes kadın cinayetlerine yardım ve yataklık etmekten yargılanmalı.


ETÖ


Soru: Sevgili Sivilay Abla, Samanyolu TV haberlerinde gerilimli bir dış sesle sürekli ETÖ haberi yapılmasını nasıl açıklayabiliriz? (Burcu Kalpakçı)


Cevap: Sevgili Burcu, çalışmayan bir otomobili ittiren birinin araba çalıştıktan ve hız almaya başladıktan sonra da itmeye devam etmesi olarak açıklıyorum.


Demokratik Özerklik Günlüğü

Demokratik Özerklik bölgesinde yaşayanlardan hayatlarındaki değişimi anlatan günlüklerini bekliyorum. Kısım kısım yayımlayacağım.

-

Toplumsal Onarım ve Siyasal Rehabilitasyon

Anabilim Dalı Başkanı, Ruh ve Sivil

Hastalıkları Mütehassısı

[email protected]

TARAF

YAZIYA YORUM KAT