1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Kur’an’da “İlahlarımız” İfadesi ve Müşrikler
Kur’an’da “İlahlarımız” İfadesi ve Müşrikler

Kur’an’da “İlahlarımız” İfadesi ve Müşrikler

Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden yazarımız Murat Kayacan, Kur'an'da geçen "İlahlarımız" kavramını yorumluyor.

19 Mart 2015 Perşembe 10:19A+A-

Murat Kayacan / Haksöz Haber

Elehe taptı demektir. Allah ismi de bu kökten gelmektedir. Allah’na ilah denilmesinin nedeni, O’na tapılmasından dolayıdır (İbn Faris, 1979, I: 127) ve O’ndan başkasına ilah denilmesi bir gerçekliğe karşılık gelmemektedir. Çünkü Allah’tan başkası ilah olmaya layık değildir. Kur’an’da müşriklere ait “ilahlarımız” ifadesi sekiz defa geçmektedir. Bu yazıda o ayetleri nüzul sırasına göre değerlendireceğiz.

Müşrikler kendilerine tevhidi anlatan Peygamber (s)’in tebliğinden etkilendiklerini şöyle ifade etmektedirler: “Şayet ilahlarımıza inanmakta sebat göstermeseydik, gerçekten bizi neredeyse ilahlarımızdan saptıracaktı, diyorlar. Azabı gördükleri zaman, asıl kimin yolunun sapık olduğunu bilecekler!” (Furkan, 25: 42). Ayetten anlaşıldığı kadarıyla müşrikler kendi inançlarında bir fanatizm sergilemekte ve bu nedenle İslam’ı kabul etmemektedirler. Peygamber (s)’in onları saptırmasından endişelenmeleri, içinde bulundukları bâtıl durumu hak sanacak kadar zihinsel bir sapma içinde olduklarını göstermektedir.

Yazının Devamı >>>