1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Kur’an-ı Anlamada Usul
Kur’an-ı Anlamada Usul

Kur’an-ı Anlamada Usul

Abdulhakim Beyazyüz'ün, Kur'an'ı Anlamada Usul yazısı dizisinin altıncısı:

02 Ekim 2015 Cuma 04:49A+A-

Rahman ve rahim olan yüce Allah’ın adıyla...

Allah’a hamd, resulüne selatu selam olsun.

Kur’an’ı anlamada usul yazı serimize devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda Kur’an’ı anlamada belki en başa konulması gereken bir hususa dikkat çekmeye çalışacağız.

6-)Kur’an’ı anlamaya çalışırken onun indiği zamanı, zemini, hadiseyi, kısacası tarihsel durumunu göz önünde bulundurmak:

Vahyin indirilmesi, Allah’ın insana rahmet elini uzatması, ilminden, hikmetinden, adaletinden yararlandırması, insanların sorunlarını çözüp perspektif kazandırması ve böylelikle onları Dünya ve Ahiret mutluluğuna kavuşturması amacına dönüktür. Bu nedenle insanların işleri zorlaştıracak şekilde bütün sorunların çözümüne dönük paket bir program şeklinde topluca ve bir anda indirilmediği gibi, soyut ve bilinmeyen bir ortama da indirilmemiştir.  Aksine insanların ihtiyaçlarının olduğu zaman ve zeminlerde indirilmiştir. Bu nedenle vahyi anlamaya çalışırken indiği bağlamı dikkate almadan, yapılacak okumaların başarısızlığa mahkûm olması kaçınılmazdır.  Nitekim bu tür okumaların nice fert ve topluluğu zahiren samimi gibi gözükmelerine karşın çok kötü noktalara savurduğu ortadır. Örneğin; İslam’ın, köleliği ortadan kaldırmaya dönük devlete ve fertlere çok ciddi teşviklerde bulunduğu ve kölelik halini kurtulması gereken bir durum olarak ortaya koyduğu açıktır. Buna rağmen, bugün DAİŞ köleliliği tekrar hortlatmaya çalışıyorsa ve bunu Resulullah’ın sünnetinin ihyası olarak görüyorsa, bunun sebebi Kur’an’ı nüzul bağlamından kopartarak okumasından ve bugünün dünyasında yaşamamasındandır.  

Yazının Devamı >>>