1. YAZARLAR

  2. KENAN ALPAY

  3. ‘Kuralına Uygun’ Öldürülmüştür
KENAN ALPAY

KENAN ALPAY

Yazarın Tüm Yazıları >

‘Kuralına Uygun’ Öldürülmüştür

09 Nisan 2012 Pazartesi 00:42A+A-

2011’in son günlerinden birinde, 28 Aralık gecesi Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu ve Gülyazı köyüne 34 gencin cenazesi, karlı dağların tepelerinden ancak katır sırtlarında getirilmişti. Hemen bütün bölge halkının asırlar öncesinden bugüne kadar yaptığı gibi sınır ticareti yapan bu insanların üzerine o gece ne olmuştu da gökyüzünden ölüm yağmıştı? 100 gün süren ‘resmi’ suskunluktan mülhem belirsizlik yaşanan acıların ve geleceğe dönük endişelerin artmasına zemin hazırlamaktan başkaca bir işe yaramıyor.

Resmi suskunluk bitti, belirsizlik sona erecek zannedilen bir vasatta, hesap vermeye yanaşmayan o bildik-tanıdık bürokratik kibir bir tokat gibi şaklıyor, cevap bekleyen kamuoyunun yüzüne. Genelkurmay Başkanlığı tarafından Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na gönderilen rapordan bahsediyoruz elbet.

34 insanın TSK’ne bağlı savaş uçaklarından fırlatılan füzelerle katledilmesi emrinin gerekçesini ve hangi emir-komuta zinciri içerisinde gerçekleştirildiğini soran Meclis’e ne cevap verse beğenirsiniz? Aynen şöyle diyor Genelkurmay Başkanlığı: "Harekât sınır dışı kurallarına uygun olarak yapılmıştır."

Madem 34 masum insanın öldürülmesiyle sonuçlanan operasyon “kuralına uygun olarak yapılmıştır” o halde bize düşen de dosyayı kapatmak, meseleyi fazla dallandırıp budaklandırmamaktır herhalde. Verilen cevaba bakacak olursak bırakın herhangi bir suç unsuru veya kasıt, yetki aşımı veya görevi ihmal gibi basit bir kabahat dahi yoktur ortalıkta.

TEDAŞ’ın Suçu, TSK’nın Dokunulmazlığı

Erzurum Aşkale’de geçen hafta yaşanan bir facia sonrası yaşanan gelişmelere dikkat çekmekte fayda var. Karasu-2 barajından bulunan bir elektrik direğinin tamiri etmek üzere açıldıkları botun devrilmesi sonucu 5 işçi maalesef boğularak öldü. Ölümler üzerine harekete geçen savcılık “işçilerin bindiği botun kim tarafından nasıl temin edildiğini, işçilerin neden can yeleği giymeden baraja girdiği, bu kadar riskli bir noktada bulunan bir direğin neden o saatte ve tedbir alınmadan tamir edilmeye çalışıldığı” gibi soruların cevabını aramaya girişti.

Erzurum Valisi S. Öztürk aynı saatlerde “suçlular en ağır şekilde ceza alacaktır" şeklinde bir beyanat verdi. Ertesi gün TEDAŞ’ın il müdürü, işletme müdürü, personel müdürü ve taşeron şirketin sahibi gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldı. Personel Müdürü tutuklanırken diğer sanıklar “taksirli ölüme sebebiyet vermek suçundan” tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.

Ölen 5 işçinin geri gelmesi, ailelerin yaşadığı acıyı telafi etmek mümkün değil elbet ancak sorumluların araştırılıp bulunmaması, cezalandırılmaması adalet duygusunu ayaklar altına alır. Bu sebeple TEDAŞ’ın suçunu tespit etmek, suça orantılı bir ceza vermek, ailelere tazminat ödenmesi gibi hukuki sürecin tamamlanması benzer acıların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması çerçevesi içinde düşünülmelidir.

Böyle bir olay sonrasında TEDAŞ’ı sorumlularını gözaltına alıp mahkemeye sevk etmek hukuken ne kadar doğal hatta zorunluysa aynı süreç neden TSK sorumluları için de işletilmez acaba? TEDAŞ, bürokratik oligarşinin üvey evladı da TSK ağa babası mıdır?

Şantiye Çadırında Yanmak, Füze Ateşinde Parçalanmak!

Mart ayı içerisinde İstanbul Esenyurt’ta bir AVM inşaatının şantiyesinde çıkan yangında 11 işçi maalesef yanarak can verdiler. İşçilerin kaldığı plastik çadırlardan birinde kullanılan elektrikli ısıtıcıdan kaynaklanan yangın çalışma şartlarının ne kadar zor ve iş güvenliğinin ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha göz önüne getiriyordu.

Yaşanan faciaya müdahale gecikmedi. Bakan Faruk Çelik birkaç saat sonra olay yerinde bir heyetle inceleme yaptı. İşçilerin çalışma ve barınma şartlarından sigorta primlerine, işveren firmalara uygulanacak müeyyidelerden ailelere ödenecek tazminatlara hatta yürütülecek adli soruşturmalara kadar yaşanan facianın takipçisi olacaklarını beyan etti. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın devreye sokulması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Çelik şöyle konuşmuştu: “Hiç bir şey örtbas edilemez. İhmali giderme gibi bir sorumluluğumuz var.''

11 işçinin ölümünün hemen ardından aralarında inşaat firmasının sahipleri, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da bulunduğu 11 sorumlu gözaltına alınıp mahkemeye sevk edildi. 6 kişinin tutuklanması ve cezaevine gönderilmesi ile tabii ki mesele hallolmadı. Ama en azından duyarlı ve sorumlu bir tavır sergileneceği ifade edildi.

Peki, Uludere’de 34 insanın ölümüne yol açan TSK operasyonun üzerine niçin gidilemiyor? Şantiyede ve baraj gölünde ölüme sebebiyet vermek suç da F-16’lardan fırlatılan füzelerle ölüme sebebiyet vermek suç değil mi?

Başbakan ve AK Parti Hükümeti Uludere’de işlenen cinayetin örtbas edilmesine asla müsaade etmemelidir. Çünkü Genelkurmay Başkanlığı adalet ve hukukun Uludere’de tecelli etmemesi için siyaset ve toplum üzerinde tam 100 gündür pres uyguluyor, direnç sergiliyor ve oyalıyor.

YAZIYA YORUM KAT