1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Kudüs'te Silahlı Eylem: 4 Ölü
Kudüs'te Silahlı Eylem: 4 Ölü

Kudüs'te Silahlı Eylem: 4 Ölü

İşgal polisi, Kudüs’te bir otobüste meydana gelen silahlı eylemde iki İsrailli'nin öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını söyledi. Eylemi düzenleyen iki Filistinli şehit oldu. Kudüs'te ayrı bir eylemde ise 4 İsrailli, bir Filistinli'nin araba eyleminde yar

13 Ekim 2015 Salı 13:01A+A-

Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya alınmaması ve işgal güçlerinin saldırıları nedeniyle gerginliğin arttığı Fislistin'de olaylar tınmanıyor. İşgal polisi, Kudüs’te bir otobüste meydana gelen silahlı eylemde iki İsrailli'nin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı. Eylemi düzenleyen iki Filistinli şehit oldu. Al Jazeera’nin Kudüs muhabiri, silahlı eylemin Kudüs’ün Mendub Sami bölgesinde gerçekleştirildiğini ve bazı yaralıların sağlık durumunun ciddi olduğunu aktardı. Yine Kudüs kentinde, ayrı bir eylem de oldu. Radikal İsraillilerin yaşadığı bölgede bir Filistinli, arabasını İsraillilerin üzerine sürdü. Olayda 5 kişi yaralandı. Tel Aviv’in kuzeyinde yer alan Ranan kentinde bir Filistinli genç, bıçaklı eylem düzenlemeye kalkıştığı gerekçesiyle Siyonistler tarafından darp edildi. Yaralı genç işgal polisi tarafından tutuklandı.

Binyamin Netanyahu, yapılan eylemin ardından kabinesini acil toplanmaya çağırdı.

İşgal güçlerinin son dönemde Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını artırması ve Filistinlilerin içeri alınmaması nedeniyle Kudüs ve Batı Şeria’da gerginlik arttı. Filistinlilerin Siyonistlere yönelik bıçaklı eylemlerinin artmasından dolayı Filistinliler bu ayaklanmalar için 'Bıçakların İntifadası' ifadesini kullanıyor.

İslâmi Hareket de grev çağrısını destekledi

İşgal bölgesindeki Filistinli örgüt İslâmi Hareket, işgal parlamentosu Knesset'deki Filistinli milletvekillerinin başlattığı grev çağrısını destekledi. Raid Salah liderliğindeki İslâmi Hareket, Filistinlileri yapılan grev çağrısına uymaya davet etti.

"Filistinli kardeşlerimizi, yapılan grev çağrılarını uymaya ve Salı günü Mescid-i Aksa’ya destek amaçlı düzenlenecek protestolara katılmaya davet ediyoruz."

Türkiye Dışişleri'nden kınama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in "statükoya aykırı uygulamalarını ısrarla sürdürmesinin bir sonucu olarak gelişen olaylarda İsrail emniyet güçlerinin orantısız güç kullanmalarını kuvvetle kınadığını" açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail tarafından 11 Ekim 2015'te yapılan hava saldırısında sivil kayıplar yaşanması sonucunda tırmanan gerginliğin Gazze'ye de sıçramasının "kaygıyla" izlendiği belirtildi.

"İsrail emniyet güçlerinin, Harem-i Şerif'e girerek Müslüman gruplarla çatışmaları ve Müslümanların girişlerini güç kullanarak engellemeleriyle başlayan, Filistinlilerin, Kudüs eski şehre girişlerinin yasaklanmasıyla Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da tırmanan gerginliğin, İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki göstericilere ateş açmaları ve İsrail tarafından 11 Ekim 2015 tarihinde yapılan hava saldırısında sivil kayıplar yaşanması neticesinde Gazze'ye de sıçraması kaygıyla izlenmektedir.

İsrail'in statükoya aykırı uygulamalarını ısrarla sürdürmesinin bir sonucu olarak gelişen olaylarda İsrail emniyet güçlerinin orantısız güç kullanmalarını kuvvetle kınıyoruz. İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında uluslararası hukuk kurallarına riayet etmesi, bu çerçevede Harem-i Şerif'in statüsünü ve kutsiyetini hedef alan kışkırtıcı keyfi uygulamalara bir an önce son vermesi, gerginliğin tırmanmasını önlemenin yegâne yoludur."

Kaynak: Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT