1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Kriter'den 'Dış Politikada Revizyon' Dosyası
Kriter'den 'Dış Politikada Revizyon' Dosyası

Kriter'den 'Dış Politikada Revizyon' Dosyası

SETA tarafından çıkarılan Aylık Kriter dergisinin “Dış Politikada Revizyon” kapak konulu üçüncü sayısı çıktı.

08 Temmuz 2016 Cuma 13:02A+A-

 Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde, Fahrettin Altun’un genel yayın yönetmenliğinde hazırlanan Kriter dergisinin Temmuz sayısı çıktı. “Dış Politikada Revizyon” başlıklı kapakla yayımlanan dergide, Türkiye’nin İsrail ve Rusya ile ilişkilerde başlattığı normalleşme arayışları farklı boyutlarıyla irdelendi.

Araştırma kuruluşu A&G’nin sahibi Adil Gür, Türkiye’de iç ve dış siyasetteki gelişmeleri toplumun nasıl yorumladığını Kriter’in üçüncü sayısındaki söyleşide değerlendirdi.

Haziran ayının sonunda yaptıkları bir araştırmaya göre, “Türkiye, İsrail ile iyi ilişkiler yürütmeli” ya da “Türkiye’nin menfaatine ise İsrail ile iyi ilişkiler yürütülmeli” diyenlerin toplamının yüzde 63 olduğunu aktaran Gür, “Yani her üç kişiden ikisi İsrail ile ilişkileri onaylıyor. Bu manada Türkiye’nin yaptığı doğrudur” dedi.

“HALK SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYOR”

Halkın yüzde 60’ının Türkiye’de bir sistem değişikliği gerektiğine inandığını belirten Gür, şunları kaydetti:

“Yüzde 59 ‘Sistem değişikliği bir referandumla önüme gelirse evet derim’ diyor. ‘Partili cumhurbaşkanına evet derim’ diyenlerin oranı yüzde 55 civarında. Dolayısıyla partili cumhurbaşkanlığı modeli halkta hiçbir sıkıntıya neden olmadan referandumla geçecektir. Sistem tıkanıklığı bugün partili cumhurbaşkanlığı modeliyle de aşılabilir. Ama nihai hedef başkanlık sistemi olmalı.”

Adil Gür, Türkiye’de devletin terörle mücadelesini destekleyenlerin oranının yüzde 73,5’e yükseldiğini açıkladı. Gür, Avrupa Birliği’nin (AB) çifte standartlı tavrı ve Türkiye’deki teröre destek verdiğinin düşünülmesi nedeniyle Türk toplumunda bugün bir referandum yapılsa “AB’ye girelim” diyenlerin oranının yüzde 40’ı geçmeyeceği öngörüsünde bulundu.

“BATI, KENDİ KRİZİNİ TÜRKİYE KARŞITLIĞI İLE ÖRTÜYOR”

Kriter’in Türkiye-Batı ilişkilerini masaya yatırdığı Açık Oturum sayfalarında ise Fahrettin Altun, Merve Kavakçı, Kemal İnat ve Serdar Karagöz, Batı’nın kendi krizini Türkiye ve Erdoğan karşıtlığıyla örtmeye çalıştığına işaret etti.

Derginin Temmuz sayısının Dış Politika bölümünde Türkiye’nin İsrail ile yaptığı anlaşmayı Ufuk Ulutaş, Rusya’ya yönelik diplomasi atağını Hasan Basri Yalçın yorumladı. Birleşik Krallık’taki AB’den ayrılma referandumunu Markar Esayan ve Elif Nuroğlu yazdı. Enes Bayraklı, Talha Köse, Ömer Yılmaz, Tacettin Kutay, Y. Burçak Boydak Öztaş ve Kazım Keskin Türkiye-Almanya ilişkilerine odaklandı. Suriye’deki son durumu Veysel Kurt, Fransa’daki olayları ise Birol Biçer kaleme aldı.

Siyaset sayfalarında İsmail Çağlar partili cumhurbaşkanlığını, Muzaffer Elmas da değişen dünyanın yönetim modeli olarak başkanlık sistemini analiz etti. Türkiye’nin PKK ile mücadelesini Necdet Özçelik, Mahmut Övür, Hüseyin Alptekin ve İlhami Işık ele alırken, SETA uzmanları da Atatürk Havalimanına yönelik saldırıyı değerlendirdi.

Kriter’in Temmuz sayısında Dosya konusu krizdeki Birleşmiş Milletler sistemi oldu. Muhittin Ataman, Kılıç Buğra Kanat, Sadık Ünay ve Murat Yeşiltaş’ın konuyu farklı boyutlarıyla ele aldığı dosya kapsamında, Birol Akgün ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

Medya Kritik’te İsmail Çağlar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin resmi Twitter hesabındaki paylaşımlarına da yansıyan çifte standartlı tutumunu kaleme aldı.

Ekonomi bölümünde ise Erdal Tanas Karagöl, Türkiye’nin enerji merkezi olma potansiyelini ve bu yöndeki girişimleri irdeledi.

kriter3.jpg

HABERE YORUM KAT