1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KOSOVA

  4. Kosova Meclisi'nden "Yasa Dışı Göçü Önleme" Kararı
Kosova Meclisi'nden "Yasa Dışı Göçü Önleme" Kararı

Kosova Meclisi'nden "Yasa Dışı Göçü Önleme" Kararı

Kosova Meclisi milletvekilleri, vatandaşların yasa dışı yollarla AB ülkelerine göçünü önleyecek tedbirler içeren kararı oy çokluğuyla kabul etti.

06 Şubat 2015 Cuma 01:03A+A-

Oylamaya katılan 73 milletvekilinden 69'u kararı desteklerken, iki milletvekili karşı oy kullandı, iki milletvekili ise çekimser kaldı.

Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) tarafından geçen hafta meclis genel kuruluna getirilen karar teklifi, çoğunluk sağlanamadığı için görüşülmemişti.

Kararda, Kosova vatandaşlarının AB ülkelerine yasa dışı yollarla göçünü engellemek için yeni istihdam alanları açılması konusunda hükümetin daha etkin rol üstlenmesi, yasa dışı göçün engellenmesi için bir fon oluşturulması, yerli malların ithal mallarla rekabetini arttıracak şekilde maliye politikasının değiştirilmesi, AB Komisyonu'nun tavsiyeleri doğrultusunda gümrüklerde kolaylık sağlanması, yerli üreticilerin sübvansiyonu öngörülüyor.

Kararda ayrıca, İçişleri Bakanlığı ve Kosova Polisi'nden de insan kaçakçılarına karşı mücadelede ve bu kapsamda yakalananların yargılanmasında etkili olunması talep ediliyor.

Daha iyi bir yaşam umuduyla yasa dışı yollarla AB ülkelerine göç eden Kosova vatandaşlarının sayısı son günlerden artış göstermişti.

Kosova'dan kaç kişinin AB ülkelerine göç ettiğine dair resmi bir rakam açıklanmazken, son üç ay içerisinde Sırbistan üzerinden Avrupa ülkelerine göç eden Kosovalıların sayısının 50 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

AA

HABERE YORUM KAT