1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Körfez Ülkelerinden Katar Konusunda Geri Adım
Körfez Ülkelerinden Katar Konusunda Geri Adım

Körfez Ülkelerinden Katar Konusunda Geri Adım

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da toplanan Körfez ülkeleri, son dönemde bölgedeki gelişmeler dolayısıyla Katar ile yaşanan gerilimi sonlandırma kararı aldı.

18 Nisan 2014 Cuma 13:47A+A-

Körfez’de gerilim, geçtiğimiz ay Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’in Katar büyükelçilerini geri çağırması sonrasında zirve yapmıştı.

Riyad’da perşembe günü yapılan ve Körfez ülkeleri dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda, altı ülkenin yer aldığı Körfez İşbirliği Konseyi politikalarının, üye ülkelerin herhangi birinin menfaatlerine, güvenliğine ve istikrarına zarar vermemesi konusunda anlaşıldı.

Toplantıda ayrıca, geçtiğimiz yıl kasım ayında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yer aldığı ve Riyad ile Doha arasındaki gerilimi azaltma amacıyla gerçekleşen üçlü toplantıda alınan kararların hayata geçirilmesi için adım atılması konusunda da anlaşıldı.

Kasım ayındaki toplantıda BAE, Katar ve Suudi Arabistan arasındaki sorunların çözülmesi için arabuluculuk girişiminde bulunmuştu.

İhvan gerilimi

Körfez’de aylarca süren gerilim, geçtiğimiz ay Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’in Katar büyükelçilerini geri çağırması sonrasında zirveye çıkmıştı.

Katar ile Suudi Arabistan, Mısır başta olmak üzere birçok konuda zıt politikalar izliyor. Suudi Arabistan ve BAE, Mısır’daki darbe yönetimine en çok mali yardımda bulunan iki ülke.

Buna karşın Katar, Müslüman Kardeşler grubundan olan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine net bir tepki gösterdi.

Katar, Mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve Müslüman Kardeşlerin 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti. Suudi Arabistan ise Mısır yönetiminin bu kararını söylemleriyle destekliyor.

Son olarak Suudi Arabistan da İhvan’ı terör örgütü ilan ederken, Birleşik Arap Emirlikleri de bu kararı desteklediğini ilan etmişti.

Kaynak: AFP

HABERE YORUM KAT