1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Konuşulması Bile Yasak Tabuları Tek Tek Yıktı”
“Konuşulması Bile Yasak Tabuları Tek Tek Yıktı”

“Konuşulması Bile Yasak Tabuları Tek Tek Yıktı”

Dokunulamaz denilen ‘Başörtüsü, Kürt ve Alevi’ meselelerine yönelik açılımlarıyla ezber bozan Başbakan Erdoğan, Ermeni kayıplar için taziyede bulunarak bir kez daha tarihe not düştü.

25 Nisan 2014 Cuma 06:12A+A-

Seda Çakmak/STAR

Başbakan Erdoğan son olarak 1915 olaylarına ilişkin Ermenilere verdiği taziye mesajıyla bir kez daha tabuları yıktı. 12 yıllık iktidarı boyunca Kürt açılımından Alevi meselesine  kadar bir çok konuda tarihi adımlar atan Erdoğan, büyük devlet adamı vasfını tekrar ortaya koydu. İşte Erdoğan’ın Yeni Türkiye yolunda hayata geçirdiği devrim niteliğindeki hamlelerden birkaç tanesi:

Ve bölgede silahlar sustu

12 Ağustos 2005’te Diyarbakır’da yaptığı konuşmayla büyük devletlerin gerektiğinde özür dileyebileceklerini dile getiren Başbakan Erdoğan Kürt açılımının ilk adımını attı. Akil insanlar heyeti oluşturularak Türkiye karış karış dolaşıldı ve çözüm süreci anlatıldı. İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşülerek çözüm için yol haritası belirlemeye çalışıldı. Bu çalışmalar neticesinde silahlar sustu.

Anadilde eğitim sağlandı

Başbakan Erdoğan 1 ekim 2013 tarihinde uzun çalışmalar neticesinde hazırladıkalrı Demokratikleşme Paketini açıkladı. Paketle birlikte özel okullarda ana dilde eğitimin verilmesinin önünün açıldı. Özel okullarda Kürtçe eğitim verilmeye başlandı. Ayrıca Süryanice eğitim verecek olan okullar açıldı. Köylere Türkçe dışında isim verilemez’ hükmü kaldırıldı ve köyler eski isimlerine kavuştu.

Başörtüsüne özgürlük geldi

Aynı paketle, 12 Eylül’ün yasakçı genelgesi dışında hiçbir dayanağı olmayan kamuda başörtüsü yasağına son verildi. AK Parti’li 4 kadın vekil Meclis’te başörtülü görev aldı.

12 Eylül yargı önünde

12 Eylül darbecilerini koruyan Anayasa’nın geçici 15. maddesi kaldırıldı. Böylece, darbecilere yargı yolu açıldı. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla12 Eylül cuntasının hayatta kalan liderleri Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya yargı önüne çıktı. Türkiye tarihinde ilk defa bir ihtilal yargılandı.

Dersim için özür diledi

Erdoğan 23 Kasım 2011’de Dersimlilerden özür diledi. Erdoğan “Dersim yakın tarihimizdeki en acı en trajik olaylardan biridir. Dersim aydınlatılmayı bekleyen bir olaydır. Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum” dedi. 5 Ocak 2009’da Bakanlar Kurulu kararıyla Nazım Hikmet’e Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi.

Vakıf malları iade edildi

Erdoğan, 29.08.2011 tarihinde gayrimüslim cemaate ait vakıfların el konulan mülklerine ilişkin tarihi bir düzenlemeye gitti. Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’yle azınlık vakıflarının 1936 yılından sonra edindikleri gayrimenkuller için hak sahibi olmalarının yolu açıldı. Cemaat temsilcilerinde bayram sevinci yaratan düzenlemenin kendilerini şaşırttığını belirten Azınlık Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, “Böyle bir irade vardı ama sürecin uzayacağını düşüyorduk” dedi.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum