1. YAZARLAR

  2. Cüneyt Özdemir

  3. Kompleks kokan diplomasi
Cüneyt Özdemir

Cüneyt Özdemir

Yazarın Tüm Yazıları >

Kompleks kokan diplomasi

26 Kasım 2010 Cuma 12:34A+A-

Diplomatik olarak gözle görünür bir başarı elde edememiş olsak da Erdoğan'ın karizması ile oluşan yeni bir küresel imajımız var.

Başbakan daha dün Lübnan’da krallar gibi karşılanırken Mehmet Ali Birand da bir süredir ABD’nin Türkiye’yi nasıl ‘defterden sildiğini’ yazıyor. Yahudi lobisinin, ABD’li bürokratların nasıl Türkiye’ye diş bilediğini anlatıp duruyor. Birand’ın yazdıklarına bakarsak ABD, Türkiye’ye bırakın aba altından sopa göstermeyi bayağı açıktan pataklayacak...

Çok korktum!

Bizde diplomasi yazarlığı yıllarca işte bu damardan beslendi. Anlı şanlı Washington muhabirlerinin bizlere bıraktığı bir ‘kompleks dili’ diplomasi yazarlığına hâkim oldu. Bu dilin satır arası kodlarında hep aşağılanan, muhtaç hatta koloniyel bir ülkenin gölgesi vardı. En hafif deyimi ile ‘ABD abi, Türkiye kardeş’ti. Irak işgali sırasında tezkerenin Meclis’ten geçmesini isterken de BM’de Colin Powell Irak’ın kimyasal silahları üzerine yaptığı konuşma sonrasında da diplomasi yazarları hep aynı umacıyı abartarak bizleri korkutmaya çalıştılar. “Aman ABD’yi kızdırmayalım yoksa çok fena olur” dediler. Oysa biz kızdırdık ve hiç de fena olmadı.

Davudoğlu’nun ‘incili kaftanı’ ile diplomatik koşturma maceralarını bir kenara bırakırsak Erdoğan’ın kimliğinde yeni bir Türkiye algısı dünyada gelişmeye ve oturmaya başladı. Çok haz ettiğim bir imaj olmasa da dünya liderleri arasında kabul gören ve çekinilen bir yaklaşım bu. Diplomatik olarak gözle görünür bir başarı elde edememiş olsak da (bakınız nükleer arabuluculuk çuvallaması) Türkiye’de ekonominin iyi gitmesi, krizden görece az etkilenmemiz ve en önemlisi Erdoğan’ın karizması ile oluşan yeni bir küresel imajımız var.

Buna rağmen yılların tecrübeli diplomasi yazarları kompleksli dili bir kenara bırakamıyorlar. Mesela Birand diyor ki Erdoğan ile Ahmedinecad’ın kucaklaşması ABD’li yetkililerin kafasını attırmış. Nasıl böyle bir fotoğraf karesi olabilirmiş? Yani ABD’deki uyduruk birkaç Neo-Con bürokratın gözüne girmek ve İsrail lobisinden dayak yememek için komşumuz İran’ın devlet başkanı ile Başbakan Erdoğan el sıkışmayacak öyle mi? Kendimi tutarak ve en hafifinden o ABD’lilere şunu söylemek isterim: Hadi ordan!

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT