1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kolombiya'daki Barış Sürecinde Alarm Zilleri Çalıyor
Kolombiya'daki Barış Sürecinde Alarm Zilleri Çalıyor

Kolombiya'daki Barış Sürecinde Alarm Zilleri Çalıyor

Kolombiya'da, FARC'ın sembol ismi Santrich'in başkent Bogota'da 9 Nisan'da tutuklanmasının barış sürecini tehlikeye sokabileceği endişesi hakim.

18 Nisan 2018 Çarşamba 17:42A+A-

Kolombiya'da eski "Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri"nin (FARC) ve onun siyasi kolu olarak kurulan "Toplumun Alternatif Devrimci Gücü" (FARC) partisinin üst düzey ismi Jesus Santrich'in tutuklanmasının ülkedeki barış sürecini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

Başsavcılığın, gerçek adı Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan Santrich ile beraberindeki 3 kişiyi yakalatması ve bu kişilerden Marlon Marin'in tanık olarak dün ABD'ye gittiğinin ortaya çıkmasıyla Kolombiya'daki barış süreci zor bir imtihan veriyor.

Başkent Bogota'nın güneyindeki La Picota cezaevine gönderilen Santrich'in önünde şimdi Özel Barış Hukuku (JEP) kapsamına alınma ya da yargılanmak üzere ABD'ye gönderilme olasılıkları bulunurken, ülke basınında yer alan yorumlarda ikinci ihtimal daha yüksek gösteriliyor.

Uzmanlar, FARC'ın, barış anlaşması sayesinde Kolombiya Kongresine göndereceği 10 kişiden biri olan Santrich'in tutuklanmasını değerlendirdi.

Ülkedeki düşünce kuruluşlarından "Uzlaşma ve Barış Vakfı" Müdür Yardımcısı ve Bogota’daki Externado Üniversitesi Öğretim Üyesi Ariel Fernando Avila, Santrich'in tutuklanması olayının, aftan yararlanamadığı için halen cezaevinde bulunan bazı FARC mensupları tarafından "barış sürecine olan güvene vurulan çok büyük bir darbe" olarak algılandığını ifade etti.

SUÇLULARIN CEZASIZ KALDIĞI İDDİASI BOŞA ÇIKTI

Halk arasında da bazı kesimlerin tutuklamaları "barış sürecine verilen bir zarar" şeklinde gördüğünü kaydeden Avila, barış anlaşmasına rağmen devletin ve yargının normal işleyişini sürdürmesinin Kolombiyalılarca olumlu karşılandığını dile getirdi. Avila, "Bu tutuklamalarla, barış süreciyle birlikte suçluların cezasız kalacağını söyleyenlerin iddalarının boşa çıktığı anlaşılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rosario Üniversitesi Siyaset, Yönetim ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yann Basset de benzer bir şekilde "suçluların cezasız kaldığı" algısına işaret ederek, toplumun gözünde zayıf duruma düşen anlaşmanın, bu tutuklama sayesinde güç kazanabileceğini savundu.

FARC ÜYELERİNİN YENİDEN SİLAHA SARILMA TEHLİKESİ

Basset, ayrıca, silah bırakmış FARC üyelerinin, Santrich'in tutuklanmasını kabullenmemesi ve yeniden silaha sarılma tehlikesi olduğuna da dikkat çekti.

Yann Basset, "başsavcılığın açıklaması gereken deliller" gerçekten kuvvetliyse Santrich'in ABD'ye gönderileceğini ifade etti.

FARC, SİYASETE UYUM SAĞLAMA AŞAMASINDA DAHA ÇOK ÖZVERİ GÖSTEREBİLİR

Externado Üniversitesi Maliye, Yönetim ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Andres Macias Tolosa da yargının kararlı davranması durumunda bunun hem Kolombiyalılara hem de uluslararası topluma, "barış anlaşmasının net kuralları olduğu ve suçun cezasız bırakılmadığı" mesajını vereceğinin altını çizdi.

Tolosa, bu olayla yükselen siyasi tansiyonu, barış anlaşmasını güçlendiren bir dönüm noktası olarak gördüğünü belirtti.

"FARC bu noktadan itibaren, dahil olduğu siyasi rekabete uyum sağlama konusunda artık daha çok özveri göstermeye başlayabilir." diyen Tolosa ayrıca FARC'ın, çıkacak karara uyum sağladığı sürece, barış anlaşmasında bir sorun yaşanmayacağını vurguladı.

Tolosa, FARC’ın, olayın ardından hükümetle diyalog imkanı aramasını ise olumlu bir manevra olarak değerlendirdi.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT