1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kocaeli’de Fransa’ya Mali İşgali Protestosu
Kocaeli’de Fransa’ya Mali İşgali Protestosu

Kocaeli’de Fransa’ya Mali İşgali Protestosu

Kocaeli’ndeki STK’lar ve İnanç Özgürlüğü Platformu, Fransa’nın Mali’ye müdahalesini protesto etti.

22 Ocak 2013 Salı 11:27A+A-

HAKSÖZ-HABER

Fransa’ya yönelik bir protesto eylemi de Kocaeli’de yapıldı. İzmit Özgürlük Meydanında yapılan eylemde “Sömürgeci Haçlı Zalimler Müslüman Mali’den Defolun” yazılı pankart açıldı. Eylemde Fransa bayrağı “Haçlı Fransa, Mali’den Defol” sloganlarıyla ateşe verildi.

Kartepe İnsan Hakları Derneği üyesi, Mukayeseli Hukuk Uzmanı Dr. M. Abdülmecit Karaaslan’ın okuduğu basın bildirisinde Mali’de direnen Müslümanlara destek olunduğunun altı çizildi.

izmit-mali-fransa-protesto.jpg

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ:

Değerli basın mensupları, Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu’nun düzenlediği basın açıklamasına hoş geldiniz!

Afrika’nın yaklaşık 20 ülkesini sömürgeleştiren Fransa, neredeyse 100 yıldan beri bu ülkeleri sömürmeye devam etmektedir. Ama son 15-20 yılda bu ülkelerde gelişen İslami bilinç ve direniş sayesinde İslam Hukuku’na göre yeni bir dünya düzeni kurmayı, belli bir bölgede de olsa başaran İslami güçlere karşı çıkarları zedelendiği için bir harekat başlatmış durumdadır. Bunu şiddetle kınıyoruz. 14 milyon nüfuslu ve halkının yüzde 95’i Müslüman olan Mali’ye; güya Mali Laik Yönetimi ve Batı Afrika’nın istikrarının tehlikede olduğu bahanesiyle askeri müdahalede bulunmuştur. Asıl amacı altın, uranyum, fosfat, kaolin, kireç taşı, tuz, hidro enerji, petrol ve doğalgaz yataklarını sömürmektir. Fransa’nın askeri müdahalesine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Çin oy birliği ile destek vermiştir. Bunun yanı sıra Belçika, İngiltere, Kanada, Almanya ve ABD uçak, helikopter, asker ve lojistik destek vereceklerini açıklamışlardır. Bundan cesaret alan Fransa’nın Mali’nin birçok şehirlerini yoğun bir hava saldırısı ile bombalamaya başladığı, ölü sayısının 100’ün üzerinde, ülkeyi terk edip başka ülkelere sığınanların sayısının ise 145 bin olduğu bildirilmektedir.

Sivillerin de katledildiği bu vahşete İslâm Birliği Teşkilatı acilen toplanarak bir çözüm üretmeli, Türkiye hükümeti de Mali’ye askeri müdahalenin karşısında olduğunu net bir dille ifade ederek tavrını belirlemelidir. Bu anlamda tüm sivil toplum kuruluşlarını insanların katledildiği, ülkelerin sömürülmeye kalkışıldığı, insan hak ve hukuklarının ihlal edildiği durumlarda ses getiren ve çözüm üreten ciddi çalışmalar yapmaya davet ediyoruz. Bu arada yaptığı kara propaganda ile güya buradaki direnişçilerin türbeleri tamamen yıktığı söyleminin de Türkiye’den destek bulan açıklamalar gelmesini iyi bir araştırma yapılmadan alınmış acele bir söylem olduğunu bilmekteyiz. Bahsedildiği gibi bu ülkelerde çeşitli İslami guruplar arasında Batının da kışkırtması ile bir takım suni çatışmalar olabilir. Ama öyle bile olsa bu türden Müslümanlar arasındaki sorunları çözecek kafir batı değil; Hucurat suresi 9.ayete göre güçlü Müslüman ülkelerin siyasi ve askeri gücüdür. Bir an önce İslam ülkeleri teşkilatının Nato gibi teşkilatlanarak bir ordu kurmasını diliyoruz. Bu vesile ile Mali’de direnen kardeşlerimize dualarımızı ve eylemsel desteğimizi gönderiyoruz.

Bilindiği gibi, İncirlik Üssü’ndeki ABD 39. Wing Komutanlığı bünyesinde görev yapan ABD’li askerler yılbaşı gecesi üs içerisinde bulunan caminin camını çerçevesini kırıp, minberi yıkmış ve orada bulunan Kur’an-ı Kerim’i yakarak bir alçaklığa daha imza atmışlardır. “Bir alçaklığa daha” diyoruz; çünkü bu yapılan ilk olay değildi. Daha önceleri de Afganistan’daki Bagram Üssünde, Kâbil’in Deh Hodaidat köyünde Kur’an-ı Kerim yakmışlardı. Yine 2011 yılında Rahip Terry Jones “Kur’an-ı Yargılama Ayini” düzenleyerek Kur’an-ı Kerim’i yaktırmıştı. Yine ABD’li askerler 18 Mayıs 2008’de Irak’ta, Kur’an-ı Kerim’i silah talim hedefi haline getirmişlerdi. Bilvesile onları da kınıyor. Hükümetin suçluları acilen bulmasını ve incirlik üssünün, fırsattan istifade kapatmasını istiyoruz. Batının bölgemizdeki harita değişiminde birinci derecede kendi çıkarını düşündüğünü bilmeyen kalmadı. Güç dengelerini koruma adına daha ne kadar bölgedeki zülmu hem ortaya koyan ve hem de güya adalet getireceğim diyen Fransa, Amerika gibi Batılı batıl güçlerin işbirlikçisi olacağız. Sonuç olarak Rabbimiz Onlardan değil benden korkun diyor. Yardım bendendir diyor. Bu yardımı içinde hisseden ve gereğini yapan yönetici ve askeriyeye sahip olmamızı diler; İslâm’ın ve insanlığın temel beş amacı olan; akıl, nesil, can, mal ve din emniyetlerinin sağlandığı bir dünyada buluşmak temennisiyle… Katılımlarınız için çok teşekkür ederiz.

EMİRDER

TÜRKİYE İNSANİ VE İSLAMİ İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI

KOCAELİ KARTEPE İNSAN HAKLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ

kocaeli-izmit-mali-fransa-protesto.jpg

fransa-bayragi-mali.jpg

HABERE YORUM KAT