1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kocaeli Özgür-Der’de Islah ve İfsat Konuşuldu
Kocaeli Özgür-Der’de Islah ve İfsat Konuşuldu

Kocaeli Özgür-Der’de Islah ve İfsat Konuşuldu

Kocaeli Özgür-Der Girişiminin düzenlediği 15 günlük Bilinç Seminerleri ''Islah ve İfsad” başlığı altında Kocaeli Fuarı Sivil Toplum Merkezinde Rıdvan Çeliköz'ün sunumuyla devam etti.

03 Mart 2015 Salı 00:02A+A-

Kocaeli Özgür-Der Girişiminin düzenlediği 15 günlük Bilinç Seminerleri ''Islah ve İfsad” başlığı altında Kocaeli Fuarı Sivil Toplum Merkezinde Rıdvan Çeliköz'ün sunumuyla devam etti.

Islah ve onun karşıtı olan İfsad kavramlarını ''Islah, Sulh, Islahat; Bozulma, Bozuşma, Çürüme” gibi alt kavramlarla ele alan Rıdvan Çeliköz, Asr süresinde hayati önemi vurgulanan ''Salih amel'' kavramını baz alarak ''Islah'' kavramına ve Kur'an’da sık sık geçen ''Fesat'' kavramını baz alarak ''İfsad'' kavramına değindi.

Program daha önce de olduğu gibi yine dinleyicilerin yoğun katılımı sağlanarak interaktif veya forum şeklinde gerçekleşti.

Bu bağlamda Rıdvan Çeliköz’ün çizdiği kavramsal çerçeve üzerine yaptığı vurguların yanı sıra dinleyicilerin de katılımıyla konu birçok boyutuyla işlendi. Islah hareketlerinin tarihî gelişiminden bugünkü durumuna, birbirleriyle birleştikleri vurgulardan farklılaştıkları noktalara, taşıdıkları zaaflardan edindikleri kazanımlara kadar birçok yönüyle müzakereye konu edildi.

Öte yandan ıslah ve ifsat kavramlarının insan ontolojisi, tarih ve davranışlarla da ilişkisi kurularak tespit ve değerlendirmelerde bulunuldu. Bu bağlamda ‘İnsan davranışlarının da bir kıblesi var. Bize bahşedilen iradeyi kullandığımız için tercih ve eylemlerimizden sorumluyuz. Eylemlerimiz ya fücura veya da takvaya bakar. Ya ifsadı üretiriz ya da ıslahta bulunuruz. Amellerimizin kıblesi ya takvadır ya da fücurdur.” denildi.

Fikri ıslah, sosyal ıslah, siyasal ıslah gibi konunun diğer bazı boyutları üzerinde de açılımların sağlandığı programda üzerinde etraflıca durulan konu ve kavramlardan bazıları da “reform”, “tecdid”, “değişim”, “dönüşüm”, “devrim”, “inkılap” idi. “Öze dönüş”, “fıtrat”, “hareket”, “İbrahimi tavır” ve çeşitli yönleriyle “amel-i salih” de yine konuyla ilgili üzerinde tespit ve tahliller yapılan kavramlar arasındaydı.

Rıdvan Çeliköz’ün ara sunumları ve dinleyicilerin interaktif paylaşımlarından öne çıkan kayda değer vurgulardan bazıları ise özetle şunlardı:

-Bireysel planda kendimizi inşa ve ıslah mücadelemiz ile topluma dönük ıslah mücadelesi birbirinden ayrı olmayıp eşzamanlıdır.

-Geleneğin ve gelenekçiliğin yol açtığı olumsuzluklara karşı fikri ıslah mücadelesi ile başta küresel kapitalizm olmak üzere yeryüzünde fesad çıkaran ifsad hareketlerine karşı direniş birbirinden ayrılamaz. Fikri ıslah ile sosyal ıslah ve siyasal şahitlik birlikte olduğunda sağlıklı bir istikamet meydana gelebilir.

-Namazımız ne kadar önemliyse küresel kapitalizme karşı duruşumuz da o kadar önemlidir. 

kocaeli-20150302-01.jpg

kocaeli-20150302-02.jpg

HABERE YORUM KAT