1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “Kızım Açlıktan Ağlıyor, Ben Üzüntüden Ağlıyorum”
“Kızım Açlıktan Ağlıyor, Ben Üzüntüden Ağlıyorum”

“Kızım Açlıktan Ağlıyor, Ben Üzüntüden Ağlıyorum”

İdlib’de mülteci kampındaki 3 çocuk annesi Kaddor, “Esed rejimi evimize uçak saldırısı düzenlediğinde çok korktuğum için sütüm kesildi. Süt ve mama alacak paramız yok. Kızım açlıktan ağlıyor, ben üzüntüden ağlıyorum.” dedi.

17 Temmuz 2018 Salı 15:27A+A-

Suriye’de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından en büyük zararı görenlerin başında anneler ve bebekleri geliyor.

Şahit oldukları saldırıların dehşeti karşısında sütleri kesilen binlerce anne, maddi imkânsızlıktan dolayı bebeklerini doyuracak takviye besin bulamıyor.

İmkânsızlıklar ve yetersiz beslenme nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalanan bebeklerde anne sütü eksikliğinden kaynaklanan gelişim geriliği görülüyor.

Saldırılardan korkarak sütleri kesilen anneler bebeklerini doyurabilmek için yardım bekliyor.

“Süt ve Mama Alacak Paramız Yok”

Esed rejiminin evlerine uçakla düzenlediği saldırı sonrasında korkarak sütü kesilen Ramya Kaddor yaşadıklarını AA’ya anlattı.

Kaddor, rejimin Hama kırsalına geçen yıl düzenlediği saldırıda ağabeyini ve bir komşusunu kaybettiğini söyledi.

Saldırı anında hamile olduğunu aktaran Kaddor, “Çok korktum. Uçağın sesi çok ürkütücüydü. Kardeşim ve kardeşim gibi saydığım komşum gözlerimin önünde öldüler. O anlar aklımdan hiç çıkmadı.” dedi.

Evlerine yapılan saldırı sonrası kaçarak İdlib ilinde, Türkiye sınırı yakınındaki bir kampa sığınan 3 çocuk annesi Ramya Kaddor, yaşadığı dramı “Esed rejimi evimize uçak saldırısı düzenlediğinde çok korktuğum için sütüm kesildi. Süt ve mama alacak paramız yok. Kızım açlıktan ağlıyor, ben üzüntüden ağlıyorum.” diye anlattı.

Kaddor, “Hamileyken elimi karnıma koyup korkudan bağırırdım. Ne ben iyi beslenebildim ne kızıma doğru düzgün süt temin edebildim. Yiyecek bir şey bulunsa da yaşadığımız korku ve üzüntüden yiyemezdik. Bebeğimiz doğduğunda 900 gramdı. Göğsümden süt vermeye çalıştım ama veremedim. Korkudan sütüm kesilmişti.” şeklinde konuştu.

Kızının aç kalmasının kendisini çok etkilediğini, psikolojisinin bozulduğunu aktaran Kaddor, şöyle devam etti:

“Üzüntüden 3 gün yemek yemedim. Kızım 28 günlük ve bir buçuk kilo civarında. Bebek maması lazım ama para yok. Kızımın diğer çocuklar gibi sağlıklı olmasını, Allah’ın onu bana bağışlamasını dilerim. Kızım benim kalbimdir. O benim hayatımdır. Ona bir şey olursa bu hayatı istemiyorum.”

“Biz Yemeyelim, Yeter ki Onun Karnı Tok Olsun”

Yaşadıkları yüzünden sütü kesilen bir diğer anne Emel Muhammed de köylerine düzenlenen hava saldırısı sonrası korkudan sütünün kesildiğini söyledi.

25 yaşındaki Emel, Esed rejiminin hava saldırısını şöyle anlattı:

“Bir gece helikopter üzerimizdeydi. Eşimi uyandırdım. Helikopter üzerimizde dedim. Çok korktum. Evimizin yakınlarında bir varil bombası patladı. Etrafımız duman ve tozla çevrildi. Evden çocuklarımı alarak koşarak çıktım. O gece hayli korktum. Oğlumun öldüğünü zannettim, nefes alabilsin diye ellerimle yukarıya kaldırdım. O zaman 6 aylık hamileydim, sonra oğlumu dünyaya getirdim. Ama yaşadığımız kokudan dolayı süt vermez oldum. Sütüm kurudu.”

Bir kutu bebek mamasının 2 bin 100 Suriye Lirası (21 TL ) olduğunu ve eşinin iş bulursa günde 2 bin Suriye Lirası kazanabildiğini belirten Emel, “Daha yemedik, içmedik, eve bir şeyler alamadık. Mama getiremediğimiz zaman bebeğimin ağlamaktan sesi kısılır. Biz yemeyelim, yeter ki onun karnı tok olsun.” diye konuştu.

Bir diğer anne Fevziye Hasan da, Esed rejimin evlerini vurduğu dönemde ikiz çocuklara hamile olduğunu ve çok korktuğundan düşük yaptığını anlattı.

Fevziye, “Yine hamile oldum ama sütüm kesildi. Doktora gittim. Yaşadığım travmadan olduğunu söyledi. Bebek maması veya süt tozu olmadığında ona yeşil çay içiririm. Haşlanmış pilav yediririm. Bebeğim bir aylık ve sadece 1,5 kilo.” dedi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT