1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Kızıldeniz'deki İki Ada Mısır'dan Suudi Arabistan'a Geçti
Kızıldeniz'deki İki Ada Mısır'dan Suudi Arabistan'a Geçti

Kızıldeniz'deki İki Ada Mısır'dan Suudi Arabistan'a Geçti

Mısır ve Suudi Arabistan arasında yeniden belirlenen Kızıldeniz sınırı ile ilgili anlaşmanın ardından Suudi Arabistan topraklarına iki ada kattı.

10 Nisan 2016 Pazar 10:52A+A-

Mısır cuntasının Bakanlar Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kızıldeniz’de yer alan Sanafir ve Tiran adalarının iki ülke arasında belirlenen yeni deniz sınırı anlaşması çerçevesinde Suudi Arabistan sınırları içinde yer aldığı bildirildi. Açıklamada adalar meselesinin son 6 yıldır görüşüldüğü ve iki ülke heyetlerinin konu ile ilgili 11 görüşme yaptığı belirtildi.

Kızıldeniz sınırlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili anlaşma cuma günü Kahire’deki İttihadiyye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve darbeci Abdulfettah es Sisi’nin katıldığı törende imzalanmıştı.

İki Ada 66 Yıldır Mısır’ın Himayesindeydi

Suudi Arabistan'ın eski Kralı Abdulaziz es-Suud, 1950 yılında Sanafir ve Tiran adalarının güvenliğinin sağlanması için Mısır’ın himayesine girmesini o dönemki Mısır yönetiminden talep etmişti. İki ada 66 yıldır Mısır’ın himayesindeydi. Adaların Suudi Arabistan kraliyet ailesine ait olduğu belirtiliyor.

Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı’nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası’nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası’nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası ise 33 kilometrekare.

AA

HABERE YORUM KAT