1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KIRGİZİSTAN

  4. Kırgızistan Alev Alev: 177 Ölü
Kırgızistan Alev Alev: 177 Ölü

Kırgızistan Alev Alev: 177 Ölü

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi henüz belirlenemeyen bir sebeple Kırgızlar ile Özbekler arasında çıkan çatışma sürüyor.

14 Haziran 2010 Pazartesi 10:58A+A-

Celalabad kenti ve Suzak ilçesi güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "gece boyunca kentte polis kıyafeti giymiş maskeli provokatörlerin halkı kışkırttığını" söyledi.

Baybolov, bu grupların Kırgızlar ile Özbekleri ayırmadan ateş ettiklerini ve ellerindeki bilgilere göre Celalabad'daki çatışmaların arkasında devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in yeğeni Sancar Bakiyev'in bulunduğunu kaydetti ve kentteki askeri kışlayı işgal etmek isteyen bir provokatörün tutuklandığını belirtti.

Kentte gece boyunca evlerin ve işyerlerinin ateşe verildiğini ifade eden Baybolov, kente asker ve gönüllerden oluşan birliklerle takviye yapıldığını bildirdi.

Oş kenti ile Karasuu ve Aravan ilçelerinin güvenliğinden sorumlu Baktıbek Alımbekov, 19 Mayısta Özbekler ile Kırgızlar arasında etnik gerilimi körükleyen kişilerin, bu kez Celalabad'da halkı kışkırttığını savundu.

İçişleri Bakanlığı, Oş ve Celalabad kentlerinde gerginliğin sürdüğünü ve bölgeye ihtiyat birliklerinin sevk edildiğini bildirdi.

Bu arada çatışma bölgesinde ölü sayısının 177'e çıktığı bildirildi.

2 PAKİSTANLI ÖLDÜ, 15'İ REHİN ALINDI

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Kırgızistan'ın güneyindeki Oş kentinde çıkan çatışmalarda iki Pakistanlı öğrencinin öldüğünü, 15 Pakistan vatandaşının da fidye için Özbek isyancılar tarafından rehin alındığını söyledi.

Pakistan devlet televizyonu PTV'de konuşan Kureyşi, ölen ve rehin alınan Pakistan vatandaşlarının Kırgızistan'da eğitim almak amacıyla bulunduğunu, bazı kız öğrencilerin de rehineler arasında olabileceğini belirtti.

Kırgızistan'da yaşayan 1500 kadar Pakistanlıyı getirmek için Kırgız yetkilileriyle sürekli temas halinde olduklarını ifade eden Kureyşi, "Bizim önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamaktır" diye konuştu.

TRT MUHABİRİNİN SAĞLIK DURUMU İYİYE GİDİYOR

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te önceki akşam göstericilerin saldırısına uğrayan TRT Kırgızistan muhabiri Uğur Özen'in sağlık durumunun iyiye gittiği söyledi.

AA muhabirine sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Özen, kendisini şu anda iyi hissettiğini belirterek, ''Sol gözümün altı morardı ve yüzüm biraz şişti. Kolum ağrıyor'' dedi.

Özen, ''Devlet televizyon kurumunun önünde göstericileri görüntülemek istediğim sırada bana saldırdılar ve göstericiler arasından birileri beni televizyon binasına götürerek kurtardı'' dedi.

Özen, Türkiye Büyükelçiliği ile emniyet yetkililerinin devreye girerek kendisini binadan çıkardıklarını söyledi.

Özen, çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Önceki gün, Kırgızlar ile Özbekler arasında süren çatışmaları engellemek üzere Oş'a gitmek için meclis binasının önünde hükümetten otobüs isteyen bir kalabalık, karışıklığın sürdüğü güney bölgesine seslenmek için devlet televizyon binasını basmıştı. (AA)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum