1. YAZARLAR

  2. Nazlı Ilıcak

  3. Kim bu 15 rektör?
Nazlı Ilıcak

Nazlı Ilıcak

Yazarın Tüm Yazıları >

Kim bu 15 rektör?

10 Haziran 2008 Salı 12:15A+A-

Ahmet Altan yönetiminde Taraf, başarılı gazeteciliğini sürdürüyor. Türkiye'de gelişen olaylardan haberdar olmak isteyenler, mutlaka Taraf'ı okumalı. Keşke Türkiye'de, sol, bu çizgide olabilse. Bir yandan, kaza sonucu ölen tersane işçisinin hesabını Tayyip Erdoğan'dan soruyor; bir yandan, "yargı darbesi" diyerek, yetkisini aşan Anayasa Mahkemesi'ne çatıyor; bir yandan da, tehdit gibi gösterilen Kürt kimliğine ve İslâmi kimliğe, hoşgörüyle bakıyor. Türkiye, bu anlayışta bir sol partiye kavuştuğu zaman, rahatlayacak ve demokrasi yolunda hızla ilerleyecektir. CHP'ye baksanıza, sadece "rejim tehdit altında" söylemine sarılıyor ve ister istemez benzer görüşlere sahip çıkan askerle dirsek teması kurmuş oluyor.

Taraf'ta, üç gün üst üste, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait bazı gizli belgeler açıklandı. Meğer, Org. Şener Eruygur, Jandarma Genel Komutanı olunca, Batı Çalışma Grubu gibi, Jandarma bünyesinde "Cumhuriyet Çalışma Grubu" nu (CÇG) kurmuş. Ve bu grup hâlâ faaliyetteymiş. CÇG de, Ulusal Birlik Hareketi (UBH) isimli bir sivil toplum örgütü oluşturmuş. Başına da, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Bülent Berkarda'yı geçirmiş. Berkarda, Cumhuriyet Çalışma Grubu'ndan aldığı direktifler doğrultusunda görev yapmış.
Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, emekli olduktan sonra, Cumhuriyet Çalışma Grubu faaliyetini sürdürüyor. Nitekim, 2007'de düzenlenen cumhuriyet mitinglerinin, CÇG tarafından yönlendirildiği, Genelkurmay'dan sızan ve Taraf'a ulaşan bilgiler arasında.

CÇG, bazı rektörlerle işbirliği yapıyor: 19 Eylül 2003'te, 15 rektör, Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'u ziyaret ediyorlar.

O tarihteki gazeteleri karıştırdım. Hükûmet, Yüksek Öğretim Kanunu'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Rektörlerin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ile görüşmeleri medyaya yansımış. Ama, Şener Eruygur ile bir araya gelmeleri, herhalde kamuoyuna duyurulmamış olacak ki, basında böyle bir habere rastlamadım. O toplantıya ilişkin gizli belgede, "Rektörlerden 1520'sinin Kubilay olmaya hazırız" dedikleri belirtiliyor.

Bu ne biçim iş! Kimdir bu 15 rektör? Niçin gizlice, o tarihte darbe hazırlığı içinde olduğunu bildiğimiz Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'u ziyaret ediyorlar? Herhalde aralarından biri, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Emin Alıcı. Çünkü arşivi karıştırdığımızda Emin Alıcı'nın "Herhangi bir siyasi düşüncenin egemenliğini sağlamak için araç olmayacağız. Bu uğurda yeni Kubilaylar gerekiyorsa, biz yeni Kubilay olmaya hazırız" dediğini görüyoruz.

Keşke hükûmet, bu 15 rektörün peşine düşecek cesareti gösterebilse.

Sabah Gazetesi

YAZIYA YORUM KAT