1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kilise, ‘Öldü’ Deyip 300 Bin Bebeği Satmış!
Kilise, ‘Öldü’ Deyip 300 Bin Bebeği Satmış!

Kilise, ‘Öldü’ Deyip 300 Bin Bebeği Satmış!

İspanya’da Katolik kilisesi doktorlarla anlaşıp 50 yıl boyunca annelerine öldüklerini söyleyip 300 bin bebeği satmış!

17 Ekim 2011 Pazartesi 12:39A+A-

BBC’nin hazırladığı belgeselde İspanya’da Katolik kilisenin doktorlarla anlaşıp 50 yıl boyunca annelerine öldüklerini söyleyip 300 bin bebeği para karşılığı evlatlık verdiğini ortaya çıkardı.

BBC son yılların en önemli çalışmalarından birine imza atarak, İspanya’da Katolik Kilisesi’nin 300 bin bebeğin gerçek ailelerinden çalınıp çocuksuz ailelere para karşılığında evlatlık verilmesine karıştığını ortaya çıkardı. Doktorlar, hemşireler, papazlar ve rahibelerin içinde yer aldığı skandal, 1939’da iktidara gelen Franco döneminden 1990’ların başına kadar sürmüş. 

Çocuklarının öldüğünü sanan yüzlerce aile olayın ortaya çıkması ardından İspanyol hükümetinden resmi soruşturma açmasını talep ediyor. 

‘İspanya’nın Çalıntı Bebekleri’ adlı belgesele göre, bebekleri çalınan anneler genellikle genç ve bekar. Bu kadınlara bebeklerinin doğumda yada sonrasında öldüğü, cesetleri göremeyecekleri ve cenazelerine katılamayacakları söylenmiş. 

Çalınan bebekler ardından ‘dini inançları ve mali durumları sebebiyle daha iyi ebeveyn olacakları’ düşünülen ailelere satılmış. Doğum belgelerinde de evlatlık alan aileyi gerçek ebeveyn olarak göstermek için sahtecilik yapılmış. Çoğu vakada da evlatlık alan aile, bebeklerin çalındığını bilmiyor, bebekleri annelerinin terk ettiğini sanıyormuş. 

Olay, Antonio Barroso ve Juan Luis Moreno’nun adlı iki İspanyol’un, çalıntı bebek olduklarını öğrenmeleriyle patlak verdi. Moreno’nun babası, ölüm döşeğinde oğluna gerçeği itiraf edip “Seni 200 bin pesetaya satın aldık” demiş. Moreno, “O dönemde 200 bin pesetaya bir daire alınıyordu. Ailem yeterli parası olmadığı için bu parayı, 10 yıl taksitle ödemiş” diyor.

DNA testleri ve bir rahibenin itirafıyla olayı doğrulayan Barroso ve Moreno’nun hikayelerini anlatması ülke çapında pekçok kadını çocuklarını arama yönünde harekete geçirirken, Manoli Pagador adlı bir kadının da, Teksas’ta yaşayan 40 yaşındaki oğlu Randy Ryder’ı bulmasını sağlamış. 89 yaşındaki Ines Perez ise bebeğinin çalıntı olduğunu itiraf edip 1969’da bir papazın kendisini sahte hamilelik için teşvik ettiğini anlattı. 

BBC belgeselini hazırlayan gazeteci Katya Adler, skandalın Moreno gibi çalıntı bebek olduklarını öğrenen kişiler de inanılmaz büyük üzüntüye yol açtığını belirtti. Olayla ilgili Adler, “İspanya’nın dört bir yanında, anne-babaları sandıkları kişilerin aslında kendilerini para karşılığında satın aldıklarını öğrenen binlerce kadın ve erkeğin hayatı altüst oldu. Ayrıca yıllar boyunca çocuklarının ölmediğine inanan ve bu sebeple histerik damgası yiyen anneler de, çocuklarının gerçekten de yaşadığını ve başkaları tarafından büyütüldüğü gerçeğini öğrenmenin şokunu yaşıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT