1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KEŞMİR

  4. Keşmir'de Gerilim Artıyor
Keşmir'de Gerilim Artıyor

Keşmir'de Gerilim Artıyor

Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin yöneticisinin öldürülmesi üzerine başlayan gösterilerde şu ana kadar 16 kişi öldü.

10 Temmuz 2016 Pazar 12:30A+A-

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün üst düzey yöneticilerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından çıkan protesto olaylarında ölenlerin sayısı 16'ya çıktı.

Yerel medyada yer alan haberlerde, sokağa çıkma yasağına karşı protesto gösterisinde bulunanlara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 16 göstericinin öldüğü, 96'sı güvenlik görevlisi olmak üzere yaklaşık 200 kişinin yaralandığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Rajnath Singh ve Cammu Keşmir'in siyasi lideri Mehbooba Mufti'nin olaylarda hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına başsağlığında bulunduğu ve sükunet çağrısı yaptığı ifade edildi.

Hindistan Güvenlik güçleri ile Hizbul Mücahidin arasında cuma günü çıkan çatışmada örgütün üst düzey yöneticilerinden Wani'nin öldürülmesinin ardından dün başlayan ve sokak çatışmalarına dönüşen protestoların önüne geçmek için çeşitli önlemler alınmıştı.

Olayların büyüyebileceği gerekçesiyle Hindistanlı yetkililer, Cammu Keşmir bölgesindeki birçok kent ve köyde süresiz sokağa çıkma yasağı i̇lan etmiş ve yaklaşık yarım milyon Hindu'nun her yıl Keşmir'deki Şri Amarnath Tapınağı'na giderek yaptığı ritüeli de erteleme kararı almıştı.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında öldü. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemde bulunuyor.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT