1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Kerkük’te KYB-PKK Tezgahı
Kerkük’te KYB-PKK Tezgahı

Kerkük’te KYB-PKK Tezgahı

IŞİD’in saldırdığı Kerkük’te oyun devam ediyor. Kentte dün gece de 4 canlı bomba saldırısı düzenlendi. Geçen cuma düzenlenen ilk baskın sırasında Haşdi Şabi ve PKK’lılar kurtarıcı olarak Kerkük’te boy gösterdi.

25 Ekim 2016 Salı 11:01A+A-

IŞİD'in şok baskını sonrası Şii Milis grubu Haşdi Şaabi ve özellikle PKK'nın kurtarıcı güç olarak sevk edildiği Kerkük'te dün yeni saldırı haberleri geldi.

4 CANLI BOMBA SALDIRISI DAHA

Şehre gizlice sızıp saklanan dört IŞİD'li, eş zamanlı olarak farklı semtlerde canlı bomba saldırıları düzenledi. 2 IŞİD'li Bağdat yolundaki 4. Köprü üzerinde, diğer ikisi ise Yeşil ve Seyada bölgesinde üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Saldırılarda ölen olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi. 10'ya yakın IŞİD'li de gözaltına alındı. Yeni saldırı endişesi sürerken IŞİD eylemleri Kerkük'teki PKK yapılanmasını da ortaya çıkardı. Saldılar sonrası yüzlerce PKK'lının aniden Kerkük'te ortaya çıkması hücre tipi yapılanmaların IŞİD'den ibaret olmadığı Şii milisler ve PKK'nın da benzer hücre yapılanmalarının Kerkük'te var olduğunu ortaya koydu. Şehir merkezinde aniden beliren IŞİD militanlarının silah ve cephane ihtiyaçlarını karşılamada şehir içinde güçlü bağlantıları olduğu KYB'nin 5 bin resmi peşmerge asayiş timinin IŞİD'lilere hiç bir mukavemet göstermeden 10 mahalleyi teslim ettiği ortaya çıktı.

İRAN İŞİN İÇİNDE

Nüfusu 1 milyon 400 bin olan Kerkük'te, asayiş, büyük oranda Talabani'ye bağlı sayıları 5 binle ifade edilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)'li peşmergeler tarafından sağlanıyor. Buna ilave olarak 600 civarında Irak hükümetine bağlı polis asayiş birliği de Kerkük'te görev yapmakta. Yeni Şafak'ın Kerkük'te konuştuğu kaynaklar saldırı gecesi ve sonrası Irak merkezi hükümet polisi ile Talabani'ye bağlı 5 bin kişilik asayiş gücünün tam bir bozgun yaşadığını, birimler arasında telsiz bağlantısının dahi olmadığı, cep telefonu aracılığı ile irtibat sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Yeni Şafak IŞİD'in 2,5 saatte 10 mahalleyi kontrol eden saldırısında bin 500 den fazla Asayişten Sorumlu KYB birliklerinin kenti terk ederek kaçtığı bilgisine ulaştı. PKK'nın Suriye uzantısı PYD örgütünün lideri Salih Müslüm, geçtiğimiz günlerde Kerkük'e geldi. Kürdistan Yurtsever Birliği'ne bağlı Belediye Başkanı ve Vali ile görüşen Salih Müslim, Barzani aleyhine Goran Hareketi, KYB ve Şii milislerle ittifak yapma konusunda görüşmelerde bulundu. Bölgede Barzani'ye karşı PKK, KYB, Goran Hareketi ve İran destekli Şii milisler arasında alan hakimiyeti ve petrol kuyularının kontrolüne dair yoğun rekabet yaşanıyor.

Salih Müslim'in ziyareti sonrası bölgede yaşanan hareketlilik ve ardından IŞİD'in 60 - 70 kişilik grupla düzenlediği saldırı dikkatleri yeniden Kerkük'e çevirdi. 

HEDEF TÜRKMENLER

Kerkük saldırısı öncesi IŞİD örgütünün kent içerisinden önemli oranda destek aldığı iddia ediliyor. IŞİD militanlarının 03.30'da başlattığı saldırıda El Vasit, 1 Haziran, Dumiz, Bağdat Yolu ve Tıssin gibi Türkmen mahallerini işgal etti. Aynı saldırıda 10'dan fazla Türkmen hayatını kaybetti. Kerkük saldırısının dikkat çeken bir boyutu ise aniden ortaya çıkan Şii milis ve PKK güçlerinin kurtarıcı rolüne soyunması oldu. PKK ve Şii milislerin IŞİD gibi şehirde birçok gizli hücre yapılanmasının olduğu ve harekete geçmek için talimat beklediği bildiriliyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum