1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Kerkük'te Hayat Durmuş Vaziyette
Kerkük'te Hayat Durmuş Vaziyette

Kerkük'te Hayat Durmuş Vaziyette

Kerkük’te gizlenen IŞİD’in keskin nişancıları nedeniyle halk dışarı çıkamıyor. Sahadaki gazeteciler de sokaklarda mahsur kaldı.

22 Ekim 2016 Cumartesi 13:44A+A-

AA’da yer alan habere göre, Irak’ın Kerkük kentinde, daha çok Arapların yaşadığı kentin güneyinde yer alan Dumiz ile Arap ve Türkmenlerin yaşadığı batıdaki 1 Haziran semti ve Esra Mahkudin mahallelerinde çatışmalar sürüyor.

Ancak nereye gizlendiği bilinmeyen ve hareketlilik gördüğünde hemen ateş eden IŞİD’in keskin nişancıları nedeniyle sokaklar bomboş. Dışarıda mahsur kalanlar, bulundukları yerden çıkmak için “anti terör” timlerinin gelmesini ve IŞİD militanlarının etkisiz hâle getirilmesini bekliyor.

Kentin kuzeyi ve doğusundaki Kürt mahalleleri ise en güvenli bölgeler konumunda. Şu âna kadar söz konusu bölgede herhangi bir çatışma yaşanmadı. Sokağa çıkma yasağından dolayı hayatın durduğu kent merkezindeki sâkinler, fırsat bulduğu takdirde Erbil ve Süleymaniye kentlerine geçiyor.

Huzur ve asayişin dünden beri sıkıntıya girdiği Kerkük’te dışarıda adım atılamıyor. Sokaklar bomboş. Kerkük’te dünkü saldırılarda yakınlarını kaybedenler, ‘güvenlik’ sorunu nedeniyle bugün cenaze törenlerini yapamadı ve tâziye çadırları kuramadı.

kerkuk_1.jpg

kerkuk_2.jpg

IŞİD militanlarının püskürtülmesi için kente takviye Peşmerge birlikleri gönderilmeye devam ediliyor. Ancak uyuyan hücrelerinden çıkan IŞİD’in keskin nişancıları nedeniyle ‘güvenlik’ tam anlamıyla sağlanamıyor.

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Dumiz semtindeki bir okulda saklanan 11 IŞİD militanından 3’ü öldürüldü. Diğerleri kuşatma altına alındı. Zırhlı araçlarla sokak sokak IŞİD militanları aranıyor.

Yaralılar Süleymaniye ve Erbil’e Yönlendiriliyor

Kent merkezinde iki gündür yoğun sokak çatışmalarının yaşanmasından dolayı siviller başta olmak üzere çok sayıda ‘güvenlik’ görevlisi yaralandı. Söz konusu yaralıların daha iyi ve ‘güvenli’ bir ortamda tedavi edilmesi için 1 saatlik mesafede yer alan Erbil ve Süleymaniye kentlerine sevk ediliyor.

Havice, Kentin Güvenliğini Tehdit Ediyor

Kerkük kent merkezinin batısında ve 60 kilometre mesafede yer alan Havice ilçesi yaklaşık iki buçuk yıldır IŞİD’in elinde. İlçe, Haydar el-İbadi’ye bağlı ordu, Şii milis gücü Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri tarafından kuşatılmış durumda ancak militanlar ilçeden kaçan sivillerin arasına sızıp, ‘güvenli’ bölgere geliyor.

Kent merkezi başta olmak üzere birçok bölgede uyuyan hücrelerle temasa geçen militanlar daha sonra topyekûn saldırıya geçiyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT