1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. Kenya'dan Somali'yi İşgal Girişimi
Kenyadan Somaliyi İşgal Girişimi

Kenya'dan Somali'yi İşgal Girişimi

Kenya İslamcı El Şebab militanlarına karşı operasyon düzenlemek amacıyla Somali’ye asker sevk etti.

17 Ekim 2011 Pazartesi 13:56A+A-

Somali'de BM'nin aslında 30 yıldır devam eden açlık krizini bir işgal kampanyasına dönüştürmesiyle beraber bugün Kenya ordusu Somali topraklarına girdi.

Somali'nin yüzde 85'ini elinde bulunduran Şebab hareketinin yardımlara izin vermediği, bölgesel istikrarı bozduğu ve yardım çalışanlarını kaçırdığı gerekçesiyle Kenya ordusu ülkede 12 bin Afrika Birliği, Blackwater, BM ve ABD'nin fiilen sürdürdüğü işgale destek amacıyla ülke topraklarına girdi.

BBC’de yer alan habere göre hükümet sözcüsü Alfred Mutua askerlerin sınır ötesinde olduklarını doğruladı.

Ancak BM'deki bir Somalili diplomat, bu haberlerin doğru olması durumunda olayın Somali'nin egemenliğinin ihlali anlamına geleceğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda Batılının Kenya'da kaçırılıp Somali'ye götürüldüğü iddia edilmişti. Geçen ay da biri İngiliz diğeri de Fransız iki kadın Kenya'nın bir tatil kasabasında kaçırılmışlar, olay turizm sektörüne bir darbe olarak görülmüştü.

BM'deki Somalili diplomat Ömer Cemal, Kenya askerlerinin sınırı geçtiklerinin resmen doğrulanmadığını, ancak Kenya'nın Somali'de operasyonlara girişmesinin durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

Cemal, Kenya'nın kaygılarını anladıklarını belirterek, ''ama herhangi bir hamle yapılacaksa Somali hükümetinin de bilgilendirilmesi'' gerektiğini söyleyerek topraklarına yabancı asker girmesine oldukça yumuşak bir tepki vermiş oldu.

Bir görgü tanığı BBC'ye Kenya askerlerini taşıyan 25 zırhlı aracın Dhobley kasabası yakınlarında sınırı geçtiklerini gördüğünü aktardı.

Somalili bir askeri yetkili de Reuters'e savaş uçaklarının iki El Şebab üssüne saldırdıklarını söyledi, ancak bu uçakların Kenya'ya ait olduğunu doğrulayamayacağını kaydetti.

El Şebab'ın önde gelen isimlerinden Şeyh Hasan Turki ise Kenya güçlerini püskürteceklerini belirterek, ''Kenya kutsal topraklarımıza girerek Somali'nin egemenlik haklarını ihlal etti, hayal kırıklığına uğramış bir şekilde geri döneceklerini garanti edebilirim'' dedi.

ABD ve NATO Destek Veriyor

Şebab'a yakın kaynaklar uzun süredir yardımlara izin verdiklerini, korsanlara karşı mücadele ettiklerini ve kıtlık bahanesiyle BM ve Avrupa'nın ülkeye tüm İslam dünyasında devam etmekte olan Haçlı saldırıları kapsamında askeri işgal düzenlemek istediklerini iddia etmişti.

Şebab'ın yardımlara izin vermediği iddialarına karşın Türkiye'de yardım faaliyetleriyle tanınan İHH gönüllüleri Şebab bölgesine girmiş ve Şebab'ın yardımlara izin verdiğini, kamuoyuna olayın farklı lanse edildiğini açıklamışlardı.

Kenya'nın işgaline ABD, Afrika Birliği, BM ve NATO'nunda destek verdiği bildiriliyor.

Operasyonda tıpkı 2006 yılında olduğu gibi Şebab'ın halka zarar gelmemesi amacıyla dağlara çekilip gerilla savaşı yürütmesi muhtemel görünüyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum