1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAZAKİSTAN

  4. Kazakistan’da Kamusal Alanda Namaz Yasağı
Kazakistan’da Kamusal Alanda Namaz Yasağı

Kazakistan’da Kamusal Alanda Namaz Yasağı

Kazakistan'da kamusal alanda namazı yasaklayan yasaya tepkiler büyüyor.

13 Kasım 2012 Salı 19:30A+A-

Kazakistan Meclisi tarafından kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından onaylanan ülkedeki dini faaliyetleri düzenleyen yasaya tepkiler giderek artıyor. Ulusal ve uluslararası kuruluşlar yasanın ülkede meydana getireceği sıkıntılara vurgu yapıyor.

Kabul edilen yasaya göre, resmi devlet dairelerinde (kamusal alan) namaz kılmak yasaklandı. Kararın alınmasının ardından bir süre sessiz kalan Kazakistan Diyanet İşleri Başkanı Abusattar Derbisali, geçtiğimiz günlerde tepkisini dile getirdi. 

"KARAR KAPANAMAZ YARALAR AÇABİLİR"

Derbisali, resmi mekanlarda namaz yasağının Kazakistan'da yaşayan Müslümanlar üzerinden ciddi yaralar açabileceğini söyledi.

abusattar-derbisali.jpg

Alınan bu kararın Kazakistan'da “radikal gruplara” engel olunması adına herhangi bir fayda sağlamayacağını ifade eden Derbisali, yüzde 72' si Müslüman olan ülkede alınan bu kararın, kapanamaz yaralara yol açabileceğini duyurdu.

KARARIN MİMARI: LAMA ŞERİF 

Kazakistan'da devlet dairelerinde namazı yasaklayan yasanın mimarı ise Kazakistan Din İşleri Ajansı Başkanı Lama Şerif.

Meclis Komisyonunda yasa görüşülürken birçok maddede 100'den fazla değişiklik yapılmasına rağmen devlet dairelerinde namaz kılmaya yasak getiren madde aynen korundu.

AGİT'TEN TEPKİ VAR

Alınan karara bir tepki de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) geldi.

AGİT adına konuyla ilgili açıklama yapan Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Başkanı Yanez Lenarchich, din ve inanç özgürlüğü açısından aşırı derecede kısıtlayıcı olan yeni yasanın, Kazakistan'da dini özgürlükleri kısıtlamak için hazırlandığını söyledi.

Dini özgürlükleri sınırlayan yasanın mevcut halinin, Kazakistan’ın geriye doğru atılmış bir adım olarak algılandığını ifade eden Lenarchich , söz konusu yasanın kamuoyuna danışılmadan alınmış bir karar olarak değerlendirildiğini vurguladı. Alınan bu kararı kınadıklarını da sözlerine ekleyen Lenarchich, yasanın AGİT’in imajına zarar verdiğini belirtti.

FREEDOM HOUSE: YASA ÇOK RAHATSIZ EDİCİ

Kazak parlamenter kararına bir tepki de merkezi Washington’da bulunan Freedom House sivil toplum kuruluşundan geldi. Yapılan açıklamada, yasanın dini özgürlükleri kısıtladığı vurgulandı. Yasaya ülke içinde de tepkiler giderek çoğalıyor. 

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT