1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Katliamın Yıldönümünde Sırp Provokasyonu!
Katliamın Yıldönümünde Sırp Provokasyonu!

Katliamın Yıldönümünde Sırp Provokasyonu!

Bosnalı Sırplar, soykırım kurbanları için bugün Srebrenitsa'da düzenlenecek cenaze töreninde, konser ve futbol turnuvası gerçekleştirecek.

11 Temmuz 2012 Çarşamba 02:03A+A-

Soykırım kurbanları için bugün Potoçari Şehitliği'nde düzenlenecek ve 520 Boşnak Müslümanın cenazesinin toprağa verileceği tören gününde Srebrenitsa'da yaşayan Sırplar’ın alternatif konser ve futbol turnuvası düzenlemesi, “provokasyon” olarak yorumlandı. Sırpların etkinliklerine tepki gösteren Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının yakınları, “Sırpların hedefleri, olay çıkartıp, Srebrenitsa'da anma törenleri yapılmasını yasaklatmaktır" dediler.

Bosnalı Sırplar, soykırım kurbanları için bugün Srebrenitsa'da düzenlenecek cenaze töreninde, konser ve futbol turnuvası gerçekleştirecek. Güvenlik güçleri, anma törenlerine katılacak vatandaşları provokasyonlara karşı uyardı.

Bosna'daki savaş sırasında 11 Temmuz 1995 yılında Ratko Mladiç'e bağlı birliklerin Srebrenitsa'yı işgal etmesinin ardından 8 binin üzerinde erkeğin katledildiği kentte, soykırım kurbanları, bugün düzenlenecek törenlerle anılacak. Potoçari Şehitliği'nde düzenlenecek törenlerde bu yıl 520 soykırım kurbanının cenazesi toprağa verilecek. Soykırım kurbanlarının yakınları başta olmak üzere çok sayıda vatandaşın katılımıyla anma törenlerinin yapılacağı Srebrenitsa'da, kentte yaşayan Sırplar da alternatif bir program hazırladı. Savaş öncesi yüzde 70'i Boşnak, 1995 yılında işlenen soykırımın ardından çoğunluğu Sırp nüfusun oluşturduğu kentte, Srebrenitsa Ortodoks Birliği ve eski Sırp Savaş Katılımcıları dernekleri tarafından "Petar Günleri" adı altında şenlik gerçekleştirilecek. Şenlik kapsamında, Sırpların Srebrenitsa'daki Ortodoks kilisesinde ayin, müzik konseri ve futbol turnuvası düzenleyeceği açıklandı.

BOŞNAK MÜSLÜMANLAR TEPKİLİ

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının yakınları, 520 kurbanın cenazesinin toprağa verileceği 11 Temmuz’da, konser ve futbol turnuvası düzenlenmesine tepki gösterdi.

Srebrenitsa soykırımında 2 oğlunu ve eşini kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç, 11 Temmuz’da herhangi bir şenliğin yapılmasının, "soykırımın kutlanması" anlamına geldiğini kaydetti.

Konserin, futbol maçlarının veya benzer faaliyetlerin 11 Temmuz’da yapılmasının tesadüf olmadığına işaret eden Mehmedoviç, ''Yapılması istenen program aslında şenlik de değil. Bu program, bizim yaralarımıza tuz basılmasıdır. Potoçari Mezarlığı'nda benim çocuklarım, benim bütün zenginliğim yatıyor. Soykırımdan kurtulan veya buraya dönmek isteyenleri, bu şekilde korkutmaya çalışıyorlar'' diye konuştu. Mehmedoviç, konserin bir diğer amacının da "provokasyon" olduğunu vurgulayarak, "Sırpların hedefleri, olay çıkartıp, Srebrenitsa'da anma törenleri yapılmasını yasaklatmaktır" dedi.

''11 Temmuz’da konserin düzenlenmesi ayıptır''

Srebrenitsa Belediye Başkan Vekili ve Soykırım Kurbanları Anma Törenleri Koordinatörü Çamil Durakoviç, Srebrenitsa'da soykırımın kurbanlarının anıldığı günde konserin düzenlenmesinin ''ayıp olduğunu'' ifade etti.

Durakoviç, ''Babalarımızı, kardeşlerimizi, çocuklarımızı toprağa verdiğimiz günde Srebrenitsa'nın merkezindeki kilisede konserin verilmesi utanç verici bir durumdur'' dedi.

Başında bulunduğu Srebrenitsa Belediyesi'nin ''Petar Günleri'' şenliklerinin yapılmasına izin verdiğini hatırlatan Durakoviç, şunları kaydetti:

''Ancak bu organizasyonun başlamasına kısa süre kala bize program ulaştırıldı. Programda 11 Temmuz'da da etkinliklerin yapılmasının planlandığını gördüğümüzde şaşkınlık yaşadık. Bu etkinliği organize edenler, belli ki, bizim 520 soykırım kurbanını toprağa verdiğimiz günde konser vermeye kararlı. Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'nın bu programın düzenlenmesine onay verdiği için de çok üzgünüm.''

Durakoviç ayrıca, Srebrenitsa'da bugün anma törenlerine yaklaşık 50 bin kişinin katılımının beklendiğini, bu nedenle provokasyonlara karşı güvenlik güçlerinin yoğun önlem alacağını da sözlerine ekledi. Güvenlik güçleri ise Srebrenitsa'daki anma törenlerine katılacakları provokasyonlara karşı uyararak, istenmeyen olayların yaşanmaması için vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT