1. YAZARLAR

  2. Kerim Balcı

  3. Katilin akıl hocaları
Kerim Balcı

Kerim Balcı

Yazarın Tüm Yazıları >

Katilin akıl hocaları

25 Temmuz 2011 Pazartesi 03:48A+A-

Anders Breivik belki bir şizofren, ama 2083: Bir Avrupa Bağımsızlık Deklarasyonu adlı manifestosu onun şizofrenisinin psikolojik değil, toplumsal, medyatik ve akademik kaynaklı olduğunu gösteriyor.

Breivik sözde ifade özgürlüğü kapsamında İslam'la alakalı yapılmış bütün eleştirileri, iftiraları, İslamofobik söylemleri birleştirerek şiddet yanlısı bir anti-Marksist ideolojiye dönüştürmüş. Manifestosu Breivik'in fikir mimarları olan Bat Ye'or, Robert Spencer, Abdullah el-Arabi, Walid Shoebat ve Serge Trifkovic'in de hayatlarını kaybeden Norveçlilerden sorumlu olduklarını ortaya koyuyor. Breivik'in sıklıkla atıfta bulunduğu Fjordman'ın gerçek bir şahıs mı olduğu, yoksa Breivik'in bir müstear ismi mi olduğu ise henüz belli değil. Eğer Breivik'ten farklı bir kişiyse Norveçli olduğu bilinen Fjordman'ın ismi suçlular listesinde Bat Ye'or'dan hemen sonra geliyor.

Breivik'i ABD ve Avrupa'nın demografik yollarla İslam'ın işgaliyle karşı karşıya olduğuna inandıran kişi Mısır doğumlu, İngiliz yazar Bat Ye'or olmuş. Asıl adı Gisèle Littman olan Bat Ye'or (İbranice Nil'in Kızı) İslam ve İslam'da zımmî hukuku üzerine yaptığı eleştirel çalışmalarıyla bilinen bir akademisyen. Ye'or 2005 yılında akademik kariyerine ağır bir darbe indiren Eurabia: The Euro-Arab Axis (Avrabistan: Avro-Arap Ekseni) adlı kitabını yayınladı. Ye'or 1970'lerden bu yana Avrupa devlet başkanları ile Arap dünyası liderlerinin İsrail düşmanlığı ve Amerika'ya karşı mücadele konusunda uzlaştıklarını ve ortak bir dış politika yürüttüklerini iddia ediyordu. Bu tarihten itibaren Fjordman adındaki bir Norveçli blogcu şimdi kapalı olan kendi blogunda, Gates of Vienna (Viyana'nın Kapıları), Jihad Watch (Cihat Gözetleme), The Brussels Journal (Brüksel Günlüğü) gibi web sitelerinde Defeating Eurabia (Avrabistan'ı Yenmek) üst başlığı altında makaleler yayınlamaya başladı. Fjordman'ın gerçek kimliği hiçbir zaman bilinmedi. Ancak Fjordman makalelerini 2008 yılında kitap olarak bastırıp The Brussels Journal üzerinden pazarlamayı başardı.

breivik'i kimler azmettirdi?

Breivik'in önemli bir fikir hocası da Jihad Watch sitesinin yöneticisi olan Robert Spencer. Spencer, Bat Ye'or'un Avrabistan tezini ortaya attığı yıl The Politically Incorrect Guide to Islam (And the Crusades) (İslam (ve Haçlı Seferlerinin) Siyaseten Uygun Olmayan Rehberi) yayınlıyor. İslam ve Hazreti Muhammed hakkında bir dizi hakaret içeren kitaptan sonra 2010 yılında Pamela Geller ile birlikte SIOA (Stop Islamization of America - Amerika'nın İslamlaştırmasını Durdurun) derneğini kuran Spencer, Geller ile birlikte Obama Yönetimi'nin Amerika'yla Savaşı adlı bir kitap da yayınlıyor. Spencer yazılarında Bat Ye'or ve Fjordman'dan övgüyle bahsederken, Breivik de Spencer'den sık sık alıntılar yapıyor.

Walid Shoebat kendi iddiasına göre bir zamanlar Müslüman ve FKÖ üyesi olan bir İsrail taraftarı Amerikan vatandaşı. Hıristiyanlığı benimsediği iddiasıyla Amerikan vatandaşlığı alan Shoebat'ın hayat hikâyesi ile alakalı anlattığı hemen her şey şüpheli. Shoebat El-Kaide'nin Hazreti Muhammed'in vazettiği İslam olduğu, gerçek İslam'ın kılıç dini olduğu gibi tezleriyle tanınıyor. Serge Trifkovic, Sword of the Prophet (Peygamberin Kılıcı) adlı İslam karşıtı eseriyle bilinen bir Sırp akademisyen. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı tarihini bir şiddet ve aşağılama tarihi olarak yorumlayan Trifkovic, Breivik'in Bosna'da yaşanan Müslüman katliamını haklı bulmasını sağlayan kişi.

Abdullah el-Araby de gerçek kimliği bilinmeyen ve Islamization of America (Amerika'nın İslamlaştırılması), Islam Unveiled (Gerçek İslam) ve Snatched from the Lion's Jaws (Arslanın Çenesinden Kaçış) adlı kitapların yazarı. Bu son kitapta Abdullah el-Araby radikal İslamcı bir örgütün "emir"liğinden Hıristiyanlığa nasıl döndüğünü anlatıyor. İşin ilginç tarafı bu isimlerin tamamı 2006 yılında Quixotic Media tarafından yapılan Islam: What the West Needs to Know (İslam: Batı'nın Bilmesi Gerekenler) adlı İslam karşıtı belgesel filmde görüşlerine başvurulan kişiler olarak buluşuyorlar. Filmde olmayan iki isim var: Breivik ve Fjordman. Bu ikisi de muhtemelen aynı bedende filmin izleyicileri arasında yerlerini alıyorlar. Breivik'in birincil hocaları bunlar. Ama ilham kaynaklarının içinde Türkiye'nin AB üyeliğiyle Avrupa'yı ele geçireceğini iddia eden Andrew G. Bostom, Erdoğan yönetimindeki Türkiye'nin şeriat ilan edeceğini iddia eden Frank Gaffney ve İslam'la Batı arasında aşılamaz bir karşıtlık olduğunu söyleyen Daniel Pipes, Bernard Lewis ve Lorenzo Vidino gibi bir dizi İslamofobik entelektüel bulunuyor. Şimdi sormak gerekiyor: Tetikçi Anders Breivik'i azmettirenler kimler?

ZAMAN 

YAZIYA YORUM KAT